En smoothie rik på frukt, bær og grønnsaker er næringsrik og forfriskende. Både frukt, bær og grønnsaker inneholder en rekke vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter som er bra for helsen din. Selv om smoothie er sunnere enn brus og saft inneholder det en del fruktsukker som bør begrenses på samme måte som juice og annen søt drikke. En smoothie kan nytes hver dag, men i mindre mengder.

Smoothie kan være en fin måte å inkludere fem om dagen, men bør ikke være den eneste måten man får i seg frukt, bær eller grønnsaker.

Mye søtt i smoothiene

Mange av smoothiene som finnes i butikkene er veldig søte fordi andelen søte frukter og juice er relativt høy. Ofte benyttes i tillegg de søteste fruktene som banan, mango eller ananas i stor andel, og ofte er innholdet av juice og søte frukter nesten 70 %.  Selv om smoothie er en sunn drikk sammenliknet med saft og brus, er det fortsatt vann som bør være tørstedrikk. Smoothie som lages på juice og søte frukter kan inngå som en av fem om dagen, men i likhet med juice anbefales maks 1,5 dl om dagen.

Drikkes smoothie som en tørstedrikk blir det fort mye ekstra kalorier som man egentlig ikke tenker over. Dersom du lager smoothien selv kan du redusere litt på det søte og leke deg litt frem med ulike smakskombinasjoner.

Bruk gjerne yoghurt uten tilsatt sukker i smoothien.

 Grønnere smoothie

TIPS: Smoothie trenger ikke bare bestå av frukt og bær – prøv gjerne med grønnsaker også – smakfullt, fargerikt og næringsrikt!

For å gjøre smoothien mindre søt og mer rik på grønnsaker kan deler av frukten og juicen som brukes ersattes med havremelk eller naturell yoghurt og grønnsaker. Ettersom de fleste av oss bør spise mer grønnsaker kan en grønnere smoothie være et bra tiltak for å få i seg noe mer grønt i løpet av dagen.
For små ganer som skal utvikle smakspreferanser er det en fordel at ikke all smoothie som drikkes er søt. De små må i større grad lære seg å like grønnsaker i motsetning til frukt, og da er en smoothie med grønnsaker en super måte å gjøre dette på.

Grønnsaker som gulrot, avokado, grønnkål, spinat, brokkoli og rødbet passer fint sammen med syrlige frukter i en smoothie!

Dette trenger du til en porsjon

  • ¼ avokado
  • ½ agurk
  • ½ lime
  • 1 dl ruccolasalat
  • ½ grønt eple
  • 50 g grønne druer

Tips for en frisk og grønn smoothie

For å øke grønnsaksmengden uten å gå på bekostning av smak, kan en fordeling av mengde være 50-60 prosent grønnsaker, 40-50 % frukt og bær, samt væske som for eksempel to deler naturell yoghurt / havremelk eller syrnet melk og en del juice. For å balansere den basiske smaken noen grønnsaker kan tilføre smoothien, kan du bruke limesaft for å få en syrlig finish.

TIPS! Frosne grønnsaker som gulrøtter og terninger av spinat kan fint brukes i en smoothie for å få den skikkelig kald og god!

Les også: Slik blir smoothie et fullverdig måltid.

Er smoothie et fullverdig måltid?

Smoothie kan bli et fullverdig måltid dersom du tilsetter en kilde til proteiner, fiber og sunt fett som for eksempel yoghurt, havregryn, chiafrø nøtter, rapsolje eller avokado. Smoothie er ypperlig for småspiste store og små og kan være en frokost, kveldsmat eller som en liten dessert.  Test vår deilige ha