20151215_072941

Du har sikkert lagt merke til at det er mange som legger ut såkalte sukkerfrie oppskrifter på kaker, desserter og andre godsaker. Når det nå dukket opp sukkerfrie pepperkaker, fant jeg ut at jeg ville gjøre et forsøk. Når man går på kurs for å gå ned i vekt, vet jeg at mange har lyst til å «spare» kalorier på både den ene og andre måten. Det å droppe sukkeret fra pepperkakene gjør kanskje ikke den store forskjellen på totalen i løpet av et helt år, men det skader vel ikke å prøve heller. Hvem vet, kanskje det smaker bedre med Sukrin enn Farin?

20151211_204212

Det er mange sukkerfrie oppskrifter der ute, jeg valgte å teste ut denne varianten. Du trenger:

♦ 60 g meierismør
♦ 25 g yaconsirup (kjøpt på Helsekost)
♦ 40 g sukrin gold (Kjøpt på Meny)
♦ 40 g sukrin melis (kjøpt på Meny)
♦ 1/2 ts bakepulver
♦ 2 ts kanel,  1 ts kardemomme, 1/2 ts nellik og 1/2 ts ingefær
♦ 1 egg
♦ ca 160 g finmalt speltmel

I disse sukkerfrie pepperkakene er det 287 kcal på 100g, til sammenligning er det ca 457kcal pr 100g i vanlige pepperkaker som du kjøper i butikken.

Det vil si at en sukkerfri pepperkake på 10g inneholder ca 29 kcal, mens en pepperkake med sukker inneholder ca 46 kcal. Så er du av typen som virkelig ELSKER pepperkaker og helst vil spise de hver dag fra de kommer i butikken, kan dette være nyttig å merke seg forskjellen, men er det derimot slik at du smaker på en eller to i løpet av julen, kan du spise den typen du liker best, avtale? :-)

 20151211_214113

Er du som meg litt nysgjerrig på disse sukkerfrie variantene kan du alltids teste ut oppskriften ovenfor, du gjør det på følgende måte: Bland sammen smør, sirup, sukrin gold og sukrin melis i en kjele, ha på middels varme mens du smelter sammen ingrediensene. La det avkjøle seg litt før du blander i bakepulveret, krydderet og egget. Blandes godt sammen før du begynner å tilsette litt og litt speltmel til du får en fast og fin pepperkakedeig.

Når deigen er klar er det lurt å la den ligge i kjøleskapet til dagen etter. Da får ingrediensene satt seg og den blir mye enklere å ha med å gjøre.

Stek så pepperkakene i ca 6-8 min på 180 grader.

SÅ TIL DET STORE SPØRSMÅLET – SMAKER SUKKERFRITT BEDRE ENN PEPPERKAKENE MED FARIN?

Når jeg lager deigen blir jeg veldig positivt overrasket, deigen både lukter og smaker som vanlig pepperkakedeig. For meg handler pepperkakebakingen først og fremst om juletradisjoner, så det er viktig for meg at det lukter jul/pepperkaker i huset mens jeg holder på med deigen. Etter en natt i kjøleskapet er jeg spent på hvordan det blir å kjevle ut og steke deigen. Deigen skuffer ikke, lett å ha med å gjøre og kakene både ser gode ut og lukter aldeles nydelig. Så til den store testen.. smaker de som pepperkaker?!

Jeg må nok si de skuffer litt, ikke så sprø som jeg hadde håpet, og heller ikke så søte som mammas pepperkaker (og hun bruker IKKE sukrin). Jeg tror riktig nok det kan bli god med litt melis på toppen, men da er faren tilstede for at de blir litt for gode:-)

20151215_072941

Disse pepperkakene passer perfekt for deg som ikke vil ha alt for søte kjeks. Test de ut da vel, og fortell meg gjerne hva du syns om oppskriften. Eller kanskje du har noen tips til hvordan jeg kan gjøre de enda søtere og sprøere?

Smil fra Kristine

Innlegget Smaker sukkerfrie pepperkaker godt? dukket først opp på Kristine Telebond.