Det er ikke alltid vi spiser kun fordi vi er sultne. Noen ganger spiser vi rett og slett fordi vi har lyst på noe. Mange spiser også for å dekke følelsesmessige behov. Dette kalles sug. Ved å lære seg forskjellen på sult og sug kan det bli enklere å unngå unødvendig spising.

Dette er sult

Sultfølelse er kroppens signaler om at den trenger påfyll av energi og næring. Det er lavt blodsukker som trigger sultfølelsen og som gir hjernen beskjed om at vi bør spise. Noen opplever å bli trøtte og slitne, andre irritable, mens enkelte kan få hodepine eller andre ubehag når de føler sult.

Dette er sug

Sug er som regel mer spesifikt enn sult. Du får lyst på noe konkret, som sjokolade eller snacks. Sugfølelsen kan bunne i at du trenger å tilfredsstille andre behov enn sult. Stress, nervøsitet eller nedstemthet kan føre til sug etter å oppnå en følelse av velbehag.

Den følelsesmessige effekten oppnås ved å tilfredsstille suget, altså spise det du får «sug» etter.

eating-popcorn

Det er ikke alltid vi spiser kun fordi vi er sultne. Noen ganger spiser vi rett og slett fordi vi har lyst på noe.

Hvordan kjenne forskjell på sult og sug

Det kan være vanskelig å skille mellom sult og sug. Dersom det ikke er så lenge siden du spiste sist, er sannsynligheten kanskje liten for at det er sult du føler. Er det i tillegg noe spesielt du har lyst på, kan det også være et tegn på at det du føler er sug og ikke sult. Ved å bli bevisst på hvorfor du spiser og legge merke til hvilke situasjoner som gjør at du får lyst på noe å spise, kan du lære deg å kontrollere matinntaket i forhold til om du faktisk er sulten eller om du bare har lyst på noe.

Ikke farlig å være litt sulten

Å være sulten er en naturlig følelse og det er ikke farlig å være litt sulten. Når du skal ned i vekt, eller har gått ned i vekt, må du faktisk tåle å være litt sulten og lære deg strategier for å ikke gi etter hver gang du føler sult. Det samme gjelder for sug etter alle fristelsene vi omgir oss med. Husk at kroppen bruker 20 minutter på å registrere at du er mett, så ta deg god tid under måltidene og stopp når magen sier den er mett.

eating-pizza

Viktigste tiltak for å redusere sug

Det å ha en god plan for hva man skal spise hjelper med å ha kontroll. Når du får et sug kan det være nyttig å bli bevisst på hva det kommer av. Er du sliten og har sovet lite, er du lei deg eller stresset, eller har du spist for lite i løpet av dagen? Når du vet mer om hvorfor sugene kommer kan du lage en plan for å unngå at de dukker opp.

Her er noen punkter som gjør det lettere å ha kontroll:

  • Ha en god måltidsrytme der du fordeler kaloriene utover fremfor å «spare opp» til kvelden.
  • Spis nok og riktig mat med fiber og protein som metter.
  • Begrens inntaket av søte matvarer.
  • Få nok søvn. For lite søvn gir en ubalanse i sult- og metthetshormonene og bidrar til økt sug.