I mange år har American College of sports medicine kartlagt treningstrendene i hele verdenen. I år har over 4000 utøvere, professorer og trenere bidratt i undersøkelsen. Det har resultert i følgende spådom om de viktigste treningstrendene i 2018.

Her er det vi kommer til å se mer av i 2018:

  • HIIT. Om du ikke har lært deg dette ordet, kan du like gjerne gjøre det nå. HIIT står for høyintensiv intervalltrening. Dette er en intervalltime der man trener hardt i en kort periode også har man en liten hvilepause før man er på’n igjen. Her utfordres gjerne både kondisjon, styrke, spenst og kjernemuskulatur. En HIIT-treningsøkt er vanligvis gjennomført på 30 minutter. Flere treningssentre tilbyr nå denne treningsformen – og det finnes videoer på nett. Jeg anbefaler alle å prøve det en gang!
  • Gruppetrening. Gruppetrening har vært populært lenge, og blir værende populært i 2018. Dette er timer der en gruppetreningsinstruktør leder kundene gjennom en treningstime. Disse treningstimene er designet for å virke motiverende og effektive for mennesker med ulik kondisjon, og kan være alt fra tøffe kondisjonstimer, til behagelige og rolige yoga- og meditasjonstimer. Velg ut en time du liker, avtal å gå på timen med en venn, og vips er det lettere å få treningen unnagjort.
  • Bærbar teknologi. Bruk av klokker, aktivitetsmålere, smarttelefoner, gps-måling, pulsmålere… Alt dette motiverer og analyserer effekten av treningen. Du trenger på ingen måte å ha alle disse tingene, men velg gjerne ut en «duppeditt» som kan bidra til både å dokumentere og gi oversikt over treningen. Selv bruker jeg en pulsklokke og en treningsapp, og tilsammen gir de meg all den infoen jeg trenger 🙂

  • Trening med egen kroppsvekt. Hurra. Denne er jeg personlig veldig fan av. Ikke bare fordi det gir rom for å være kreativ og til å teste nye ting, men mest fordi det gjør treningen lettere tilgjengelig for alle. Det er ikke alle som klarer å møte opp på treningssenter flere ganger i uken for å trene styrke, og kanskje man ikke har lyst til det heller. Da er det å gjøre øvelser hjemme i stua eller i nærmiljøet et supert alternativ. Man trenger ikke noe utstyr. Og her snakker vi ikke bare push-ups og knebøy, men «back to basic» – vær kreativ!
  • Styrketrening. Samtidig som vi kommer til å se flere som trener med egen kroppsvekt på andre arenaer enn treningssentre, kommer vi også til å se flere som trener styrke på treningssentre. Og akkurat som i 2017 kommer vi til å se både kvinner og menn i alle aldre med vidt forskjellige mål når det kommer til styrketreningen. Jeg er glad for at styrketrening er blitt mer åpent for alle.
  • Utdannet og erfarent treningspersonale. Det finnes mange måter å «sertifisere» seg til å bli treningsinstruktør, PT eller hva det måtte være. For å være på den sikre siden, er det lurt å velge trenere som har en godkjent sertifisering – som en PT som er sertifisert fra en godkjent PT-utdanning. Er du usikker, så spør!

  • Yo