I jakten på et litt sunnere liv blir man fort veldig opptatt av hva man må ofre – og det søte er ofte det man tror bør ryke først. Så brutal er ikke virkeligheten. Sannheten er at en dessert i hverdagen kan være veldig smart! Grunnen til det er at dersom du avslutter måltidet med noe søtt, kan det gjøre at du ikke blir så fysen senere på kvelden.

Mange spiser middag, og så en time senere får man dette søtsuget, kanskje spesielt om man har spist noe salt. Det finnes ingen veldig god forklaring på hvorfor søgsuget oppstår, men en liten dessert etter måltidet kan være med på å forhindre det. Og jo sunnere dessert du velger, jo oftere kan du unne deg det. Med litt planlegging og gjennomtenkte valg kan man altså med fordel spise en liten dessert hver dag!

Følger du disse rådene, kan du spise dessert nesten hver dag

1. Spis desserten med en gang

Det er viktig å huske at dessert er en liten søt avslutning på middagsmåltidet, og da er det et kjempepoeng at man ikke venter med den. Hvis man tar en pause, legger seg på sofaen en time og så lager dessert, så har man plutselig bygget opp en appetitt igjen, og da blir man fort fristet til å spise mer. Så server dessert rett etter hovedretten, og husk at det er en liten ting.

Prøv denne kjempegode smuldrepaien.

2. Bruk små porsjonsskåler

Det er gjort forskning på og er dokumentert at jo større skåler du bruker, jo større porsjon spiser du. Så for å bruke iskrem som eksempel: Da lønner det seg å scoope opp to kuler til hver, framfor å sette hele bøtta på bordet. Da tar man gjerne mer og mer, og til slutt er det så lite igjen at man like gjerne kan spise resten, ikke sant?

Passe mye i denne digge sjokoladefondanten.

3. Bruk bestemors fruktknivtriks

Dette handler jo om dessert til hverdags. Mange husker sikkert hvordan bestemor hadde frukttallerkner og fruktkniver – det har gått litt av moten, men det å servere frukt, legge frem en god kniv, og skjære opp i biter og kose seg med frisk frukt, det er en supersmart måte å spise dessert på, og en fin måte å få avsluttet måltidet med litt søtt. Velg den frukten du liker best og nyt. Superenkelt!

Det enkle er ofte det beste – så test ut en fargerik greske fruktsalaten.

4. Pass på variasjonen!

Min yngste – sønn av en ernæringsfysiolog altså – vokste opp