Korte eller lange, tynne eller tykke, røkte eller urøkte. Uansett; vi nordmenn er utrolig glade i pølser! I de senere årene har det kommet uendelig mange pølsevarianter i spennende smaker og fasonger. Men hvor sunt er det egentlig med pølser?

Pølser er laget av bearbeidet kjøtt, noe helsemyndighetene generelt anbefaler oss å begrense inntak av. Men hvilke pølser du velger, hvor ofte du spiser dem og hva du velger som tilbehør til pølsa, vil gjøre en stor forskjell på hvor sunt pølsemåltidet blir.

Vanlige pølser inneholder bearbeidet kjøtt, raust med fett og et høyt saltinnhold. Store deler av fettet i pølsene er også mettet fett, som ikke er bra for helsen vår. Det er store forskjeller på mengde fett, som kan variere fra 10-12 % i magre pølser til 10-25 % i medisterpølser.

Les også: Hvilken grillpølse burde du velge?

Klassisk pølsemiddag med potetsalat gir en skikkelig energitett middag!

Tips når du handler pølser

I dag er det mye enklere å finne pølser med lavere fettinnhold. Kjøtt- og fettmengde følger hverandre, så jo mindre andel fett, jo mer andel kjøtt er det i pølsene. Velger man pølser med lavere fettinnhold, vil pølsene også være mindre energitette enn vanlige pølser. Se gjerne etter nøkkelhullet når du velger pølser. Da får du den pølsen med minst fett og salt, og mest kjøtt. Består måltidet av kun pølser, kan det fort bli et ensidig måltid med høy energitetthet, mye fett, salt og lite fiber!

Les også: Nøkkelhullet er en seriøs merking fra Helsedirektoratet

Slik kan du gjøre pølsemiddagen litt sunnere

Hvor sunn pølsemiddagen er, avhenger av blant annet hvilke pølser du velger, hvor ofte du spiser pølser og hvilket tilbehør du velger til pølsene. Jo oftere du spiser pølser, jo viktigere vil valget av selve pølsen, tilbehør og mengde være for hvor sunt pølsemåltidet vil bli. Du har faktisk mange muligheter til å gjøre pølsemåltidet sunnere.

Velger du å erstatte en pølse eller to med grønn salat og en potetsalat, og/eller linsesalat, vil sammensetningen av pølsemåltidet se helt annerledes ut. Det vil bety en middag med mer fiber, mer vitaminer og mineraler, samt mindre fett – og spesielt mettet fett. Er du glad i pølse og spiser det ofte, vil disse justeringene ha stor betydning for kvaliteten på både måltidet og kostholdet ditt.