Kroppen er skapt for bevegelse.

Når vi beveger oss skjer det mye i kroppen som gir oss en helsegevinst. Immunforsvaret styrkes, og risikoen for livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes type 2, samt psykiske lidelser reduseres. Kroppen får et mer naturlig avløp for stress, søvnkvaliteten bedres og den generelle livskvaliteten øker.

Kroppens funksjoner bedres også, som hjertet, mage- og tarmfunksjon, lungefunksjon, blodsirkulasjon og blodsukkerregulering. Og ikke bare det, den naturlige aldringsprosessen går langsommere, og det er lettere å opprettholde en ønsket kroppsvekt. I tillegg gir fysisk aktivitet mer overskudd og økt trivsel og arbeidskapasitet, og vi får økt selvtillit og mestringsfølelse.

Men likevel, jeg må nesten skrive det med store bokstaver: LIKEVEL, sitter alt for mange av oss for mye stille. Selv når vi vet hvor mange positive effekter bevegelse har, og hvor uheldig stillesitting er for helsa.

Les også: Dette skjer i kroppen

Tar du deg tid til en 5-minutters pausegym noen ganger i løpet av dagen? Det gjør kroppen glad!

Lite som kreves for å oppnå gevinst

Heldigvis er kroppen vår lagd slik at den responderer raskt på fysisk aktivitet. Og dette gjelder spesielt blant dem som er i dårlig form. Bare 30 minutter med noe aktivitet hver dag gir effekt, og er så mye bedre enn ingenting. Likevel er det alt for mange som ikke får til dette.

Om du sliter med motivasjonen og å møte anbefalingen om 30 minutter fysisk aktivitet om dagen, kanskje du kan prøve å snu på budskapet og oppfordringen. Istedenfor å tenke hva du kan eller “må” gjøre for å være fysisk aktiv, kan du heller tenke mer på hva DU kan gjøre for å redusere sittestilling. Hvordan kan du lykkes med å sitte mindre i løpet av den dag?

For mange er fysisk aktivitet ensbetydende med trening, svetting, høy puls og treningssentre. Og ja, kroppen har godt av det og, men det trenger ikke bare være det! Hverdagstrening, eller “smugtrening” – som kanskje er et langt mer motiverende og morsommere uttrykk, er vel så viktig – for oss alle! Og enda gøyere er det at det spiller ingen rolle hva du gjør, bare at du gjør noe. Og gjør du dette noen ganger daglig, vipps har du møtt anbefalingen om 30 minutters fysisk aktivitet hver dag.

Det er mye man kan finne på for å få til noe fysisk aktivitet hver dag, men det er spesielt en person som virkelig gjort inntrykk på meg.

Les også: 7 tips til med hverdagstrim

I Roede er vi for stående eller gående møter. Det er ikke alltid man trenger å sitte!

Tenk nytt

For å unngå å sitte stille i snitt 9 timer hver dag, som er gjennomsnittet for nordmenn, oppfordres vi til å ta trappen istedenfor heisen, gå av bussen en stopp før, gå til butikken og så videre. Dette vil ha stor betydning for helsa. Men mange er kanskje lei av å høre disse rådene, og kanskje de rett og slett er umulige å få til i en travel hverdag. Men det betyr vel ikke at det er umulig å få til noe hverdagsaktivitet eller noen form for smugtrening i løpet av en dag? Hva