Blant mose og busker, gjemt bak trær stikker de opp som små hatter. «Skogens gull», altså sopp, kan brukes i all slags deilige matretter. Det er bare å ta med seg kurven og plukke i vei.

Høst er sopptid: Fra skolestart til oktober er det soppsesong, litt avhengig av hvor du bor i landet.

Det finnes tusenvis ulike sorter sopp, men kun rundt 30 typer som er spiselige. De fleste kjenner til kantarell og sjampinjong, men er kanskje litt mer usikker på hvilke andre sopp som er trygge å spise. Mange steder finnes det i perioder gratis kontroll av sopp dersom du er usikker. Sjekk ut appen digital soppkontrol for tid og sted.

Bruksområder

Den populære råvaren blir ofte brukt i høstretter som tilbehør til kjøtt, på pizza eller på sandwicher. Soppen skal oppbevares kjølig og i papirpose, aldri plast. Den brukes hele året, og det er mange som tørker soppen og legger den på glass.

All sopp, også tørket skal varmebehandles før den spises.

MANGE HELSEFORDELER: Sopp er en god kilde til naturlige antioksidanter, såkalt ergothienoine, som kan beskytte cellene våre mot skadelige sykdommer.

Næringsstoffer i sopp

Soppen er ikke bare kortreist og god på smak, den inneholder i tillegg en del næringsstoffer kroppen din har nytte av. Sopp inneholder en del protein og har et høyt innhold av kostfiber. Det er i tillegg et høyt innehold av B- vitamin, kobber og selen. Sopp er faktisk også en kilde til vitamin D om den får ligge i solen en time eller to.

En studie utført av forskere ved Boston University School of Medicine viser imidlertid at det er mulig å oppnå samme nivåer av vitamin D i kroppen ved å spise sopp som inneholder vitamin D2.

Les også: Supert og sunt med sopp


Har du smakt pannekake med kantarell?

Pannekaker kan fylles med mye godt. Her er tips til høstlig pannekake med soppfylte pannekaker. Det smaker veldig godt. Prøv selv!

Sjekk ut oppskrift på smakfull pannekake med kantarell her.

Plukket sopp i høst? Her er tips til høstlig pannekake med kantarellfyll.

 

På Roede-kjøkkenet finner du flere spennende og smakfulle oppskrifter med sopp!

Norsk Friluftsliv har samlet tips til deg som er nybegynner 🍄

Les mer her: Ut å plukke sopp? Dette bør du vite!

Ha et godt måltid!