Morten Nordal (23) var lei av seg selv og hadde dårlig selvtillit på grunn av overvekten. Etter fire Grete Roede-kurs har han gått ned 40 kilo. Men nå har han ikke råd til flere kurs. Hadde han valgt fedmekirurgi – hadde det offentlige dekket alle utgiftene.

Da Morten fra Levanger var yngre var han aktiv, og drev både med fotball og håndball. Men etter som årene gikk kom kiloene snikende på.

– Selvsagt hadde jeg det i tankene at det er helsefarlig å være så «stor» som jeg var, men det var ikke før en kollega av meg tok tak, at jeg bestemte meg for å endre livsstil, forteller Morten.

Da kollegaen til Morten introduserte ham for Roede, var han skeptisk. Mest fordi han ikke hadde hørt så mye om kurset, men så satte han seg ned og leste om det. Da kjente han at motivasjonen plutselig kom, og de to meldte seg på kurs sammen.Morten Nordal for_etter

-Dette er jeg sjeleglad for i dag, innrømmer Morten, som fremdeles ikke vet hvor motivasjonen til å melde seg på kurs kom fra, men innrømmer at «viljen til å klare det» helt sikkert spilte en rolle.

Etter fire kurs hos Roede-kursleder Tone Haugan gikk Morten ned hele 40 kilo. Han er nå på god vei mot å oppfylle målene sine om vektreduksjon og bedre søvnkvalitet, og å få en fast måltidsrytme og bedre helse. Han har begynte å trene på treningssenter og har stor glede av styrketrening.

Men nå har ikke Morten økonomi til å fortsette denne reisen mot en sunnere livsstil. Han har ikke penger til å fortsette å gå på kurs.

Er veldig lei seg

– Da jeg meldte meg på kurs var økonomi det første som slo meg. Jeg så at det kostet en del. For en som bor alene og som har en 50% stilling, kunne det by på utfordringer. Det gikk fint å betale de fire første kursene, som totalt kom på cirka 10.000 kroner, men i det siste har det vært mindre ekstrajobbing. Da må jeg prioritere å bruke pengene på å handle mat og til å leve, innrømmer Morten, som likevel mener at pengene han har brukt på kurs har vært verd hver krone.

Samtidig er Morten veldig lei seg for ikke å ha råd til det siste kurset før sommeren.

– For min motivasjon tilsier at jeg vil på kurs og stå løpet ut. For dette skal jeg jo klare! Men så er det økonomien da…

 I 2015 gjennomførte Roede en anonymisert nettbasert spørreundersøkelse blant kursdeltakere som ønsket å gå ned minst 20 kg. De som svarte hadde en BMI på over 30, det vil si overvekt med helserisiko (fedme). 48 % av de som svarte oppga at økonomi var årsaken til at de ikke fortsatte på kurs. Disse opplever det som dypt urimelig at de ikke får den hjelpen og støtten de trenger når de velger en vektreduksjonsstrategi som koster mindre for samfunnet enn for eksempel kirurgi. Slankeoperasjon dekkes av det offentlige.

– Slankeoperasjon har aldri vært noe alternativ for meg. Jeg har hatt det i tankene mine, men jeg har hørt og lest mye om hva som kan skje. Jeg vil vise at med min vilje, styrke og innsats er det faktisk mulig å gå ned i vekt uten å operere, forteller Morten, som legger til at han samtidig respekterer de som tar slankeoperasjon.

Endring av vaner tar tid

Tidligere studier utført hos Roede viser at de som følges opp jevnlig over lenger tid, helt til de er i mål, er de som lykkes best.

– Blant deltakerne som var med i studien hadde 39 % hele vekttapet i behold etter tre år, 41 % hadde lagt på seg noe, men ikke alt, mens 20 % hadde lagt på seg alt eller mer. Med andre ord beholder hele 80 % hele eller deler av vekttapet tre år etter Roede-kurs. Vi ser også at de med høy BMI ved kursstart oppnår større vekttap og bedre opprettholdelse, forteller Lis P. Strøm, administrerende direktør i Roede AS.

For de som slutter å gå på kurs før de er kommet i mål, er langtidsresultatene dessverre ikke like bra.

– Det er ofte disse vi møter igjen og igjen på kurs. Vi vet at endring av levevaner er krevende. I tillegg kan det skje ting i livet som gjør at man mister fokus – men hos oss har vi alltid en åpen dør, sier Strøm.

 Til tross at Morten ikke har mulighet til å følge kurs helt til han er i mål har han likevel lagd seg en plan for framtiden.