Fisk og skalldyr er proppfulle av ulike næringsstoffer og det anbefales å spise dette til middag to-tre ganger per uke, tilsvarende 300-450 gram fisk og som pålegg på brød eller knekkebrød. Fet og mager fisk bør  stå på menyen hver uke, fordi vi har et ernæringsmessig behov for begge.

Per i dag er det bare 30-40 % i Norge som spiser anbefalt mengde med fisk. Barn spiser dobbelt så mye kjøtt sammenlignet med fisk.

Vi gjør som helsedirektoratet denne måneden; fokuserer på alt det vi med fordel kan spise mer av! #MerAv

Les også: Spis mer av sjømat og fisk

Fisk fremfor kjøtt er en fordel  for helsen og miljøet

MINDRE KJØTT: Spiser du mindre kjøtt, spiser du sannsynligvis mer fisk og grønnsaker!

Når du velger mager fisk som torsk, sei og hyse reduseres inntaket av mettet fett fordi den omtrent ikke inneholder fett, mens ved å velge den fete fisken slik som laks og makrell, tilfører du kroppen umettet fett. Både den magre og den fete fisken vil dermed være svært gunstig for helsen fordi det totale inntaket av mettet fett reduseres og erstattes med umettet fett.

Både mager og fet fisk har et høyt innhold av proteiner og vil derfor mette og gi et stabilt blodsukker. I tillegg er fisk en viktig20 kilde til protein, D-vitamin, B12, jod og  selen. Hvit fisk er spesielt rik på Jod, mens fet fisk er spesielt rik på D-vitamin og Omega-3.

Ønsker du å spise mer fisk, men er usikker på hvordan du skal tilberede den eller få hele familien til å spise? Se flere fisk og sjømat oppskrifter i Roede-magasinet.

Vi oppfordrer deg også til å se Helsedirektorates film om #MerAv fisk og sjømat her!