Det høres kanskje enkelt ut bare å spise så mye som kroppen trenger, men vi lever i et fedmefremkallende samfunn hvor vi hele tiden utsettes for fristelser av alle slag. Så dette er kanskje den matvettregelen som er mest utfordrende for mange av oss.

I teorien er det lett å være enig i at det er godt matvett “å spise så mange kalorier du trenger”. Men hvordan vet vi hvor mange kalorier vi skal ha? Det finnes formler som kan beregne dette – formler som tar høyde for alder, kjønn, høyde og vekt, samt hvor aktive vi er.

Regnestykket er ganske enkelt

På Roede-kurs bruker vi slike beregninger som et utgangspunkt for å veilede til et passe energiinntak for å gå ned i vekt. Regnestykket her er nemlig ganske enkelt: Spiser du mindre enn du forbruker, går du ned i vekt. Spiser du like mye, holder du en stabil vekt. Og spiser du mer enn du trenger, vil du over tid gå opp i vekt (bare vær obs på at ting som tidligere vekthistorikk, alder, gener og aktivitetsnivå også spiller inn her).

Tenker du nå at du må telle kalorier for å passe vekten? Nei, det holder å veie seg av og til eller følge med på midjemålet. Et alternativ kan være å ha en bukse eller et annet klesplagg som raskt gir svar på en vektendring. Jo før du reagerer, jo enklere er det å ta grep og komme tilbake til din egen trivselsvekt.

Et godt råd for et balansert energiinntak er å begrense inntak av kaloririk mat og drikke som is, godteri, snacks, brus og alkohol. Istedet spise mye mat med lav energitetthet – altså mat som har få kalorier per 100 gram – som grønnsaker, frukt, bær, magre meieriprodukter og rene kjøttvarer.

En sunn livsstil handler om å bygge gode vaner. Roede-metoden gir deg store og små verktøy for å få det til.

Sikre deg plass på høstens kurs

 

Matglad hilsen fra oss i Roede-teamet