….men som egentlig ikke er det

Nylig bidro jeg til en sak i Aftenposten.no om typiske matvarer vi tror er sunne, men som egentlig ikke er det.

Dette er et viktig budskap, så her vil jeg dele noe av det som kom frem i artikkelen. Her er det altså snakk om matvarer som kan ha rykte på seg å være sunne, eller som presenteres som sunne på innpakkningen, men som man egentlig bør passe seg litt for. Spiser man for mye av disse matvarene, kan det nemlig lett ende opp med et kalorioverskudd, som på sikt kan føre til vektøkning.

Her er noen typiske matvarer det gjelder å være litt oppmerksom på.

Grønnsakspasta

Toro har en serie fersk pasta som inneholder 40 prosent grønnsaker. Men betyr det at den er sunn? Vel… for kaloriinnholdet er omtrent det samme som vanlig fersk pasta og fersk fullkornspasta. Næringsinnholdet er også nokså likt. Grønnsaksvarianten har litt mer proteiner og kostfiber enn vanlig pasta, men det er ikke så mye at det vil utgjøre en stor forskjell å gå for grønnsaksvarianten. Innholdet av karbohydrater og fett er omtrent likt.

At pastaen inneholder mer grønnsaker er bra, men det betyr ikke at man kan kutte ut friske grønnsaker. De hører alltid med!

 

Kjeks

Kjekshyllene i butikken blir bare større og større. Noen kjeks presenteres som litt sunnere enn andre, som for eksempel Kornmo og Bixit fullkornsbarer. De inneholder gjerne mindre sukker og mindre fett og mer fiber enn mange andre kjekstyper, men de bør likevel ikke inntas hver dag. Det er fordi slike kjeks ofte kommer i tillegg til alt annet man spiser, og da kan det lett ende med et overskudd av kalorier.  “Sunnere” kjeks er imidlertid gode å innta når man for eksempel er ute på lange turer og trenger rask energi.

Sushi

Sushi kan absolutt være et sunnere måltid enn mye annen take-away mat. I tillegg inneholder sushi også langt mindre salt – så lenge man begrenser mengden soyasaus. I sushi får man både mager og fet fisk, og begge sorter bidrar med verdifulle proteiner. Mager fisk er kalorifattig og en god kilde til jod, mens fet fisk bidra med vitamin D og omega-3. Velger man rene fiskebiter – som er rå eller dampet, og uten ris gjør man et magert og sunt valg,.

Sushien kan imidlertid bli en kaloribombe om man velger store sushibiter med mye ris. Sushi-ris inneholder en del raske karbohydrater og er i tillegg tilsatt sukker og eddik. Videre kan det bli ekstra kaloririkt når man velger sushibiter som er fritert, eller biter som inneholder mye majones og kremost. Fet fisk som laks er også kaloririkt, men dette er likevel noe vi anbefales å spise mer av, da det er en kilde til sunt fett. En annen ting som gjør sushi “usunt” er at retten som oftest inneholder svært lite grønnsaker.

Hvis man skal spise sushi og samtidig prøve å begrense energimengden gjelder det altså å ta kloke og bevisste valg!

Pesto

Pesto er en helt grei ingrediens å bruke i matlaging, og består av flere sunne ingredienser. Samtidig er pesto en ganske kaloririk saus, som inneholder mye umettet fett fra planteoljer – og dermed mye kalorier. Pestoen vi kjøper i butikken har varierende næringsinnhold. Jo mer olje jo mer fett inneholder den – og jo me