Grete Roede inngikk i 2015 et samarbeid med Klinikk for Alle da vi så at veldig mange av våre kursdeltakere også har muskel- og skjelettplager som vi ikke kan hjelpe dem med. Klinikk for Alle har på sin side mange pasienter med overvekstproblematikk, som ikke de kan behandle, med unntak av et par klinikker som har egne ernæringsfysiologer. Grete Roede har i dag kurs på 7 av 10 klinikker i Oslo & Akershus, samt i Stjørdal i Nord-Trøndelag. Vi håper å utvide samarbeidet til å bli landsdekkende. På Roede-magasinet vil vi hver måned presentere en ny artikkel fra Klinikk for Alles medlemsblad «Helse for Alle». Et vondt kne eller en dårlig hofte kan behandles ved hjelp av fysioterapi, kiropraktikk, osteopati eller lignende, men det kan også i svært mange tilfeller forebygges ved et sunt og riktig kosthold.

Mangler du energi? Føler du deg konstant sliten og trett? Årsaken kan være anspente muskler.

Anspente muskler stjeler energi. Er du i en situasjon hvor alle musklene er stramme hele tiden, oppfatter kroppen det som om du hele tiden trener hardt. Kroppen er kontinuerlig utsatt for stress, og bruker veldig mye energi på å holde musklene konstant stramme. Du føler deg utslitt og trett og sovner tidlig om kvelden. Muskelspenningene bruker opp mye av din energi.

Man kan kjenne på pasienter om de har mye stress i seg. Da er det ikke bare skulderen som er stram, men all muskulatur i hele kroppen. I slike tilfeller anbefaler vi massasje for å løse opp og få ut all spenningen. Ved undertrykking av følelsesmessige problemer kan man få emosjonelle reaksjoner første gang man får massasje. Dette er helt normalt og veldig bra da det er en måte å bearbeide problemene på. Andre kan bli fryktelig trette fordi de plutselig frigjøres store mengder energi når musklene blir massert.

En massasjeterapeut er ekspert på kroppens muskler og bindevev, og jobber med muskulaturen, bindevevet, lymfesystemet, blodsirkulasjonen, huden og nervesystemet. Under en behandling blir stramme muskler og muskelknuter knadd, strukket og tøyd. I noen tilfeller benyttes akupunkturnåler for å løse opp spenninger. De fleste vil føle seg bedre allerede etter noen få behandlinger, men har spenningene fått satt seg, kan det være nødvendig med fem til ti behandlinger før kroppen fungerer normalt igjen.

HELSEFORALLE_iStock_000075123369_Full

Massasje er unikt. Det er både velvære, vedlikehold og behandling. Foto: Klinikk for Alle, iStock

7 grunner til at du bør unne deg massasje:

1. MUSKLENE. Massasje øker sirkulasjonen og får musklene til å fungere bedre. Massasje kan også gi bedre kroppsholdning ved å hjelpe spent muskulatur tilbake til en mer balansert posisjon. Korte, spente muskler får tilbake sin elastisitet og bevegelighet. Dette er årsaken til at idrettsutøvere ofte bruker massasje etter trening. Kroppen føles mykere og du får økt energi.

2. PÅVIRKER DIN MENTALE TILSTAND. Ifølge forskning vil oppløsning av muskelspenninger og økt blodsirkulasjon til hjernen kunne bedre konsentrasjonsevnen og hukommelsen.

3. FRIGJØR LYKKEHORMONER. Undersøkelser viser at massasjelignende berøring frigjør et hormon som kalles oxytocin – det såkalte kjærlighets- og avslapningshormonet. Oxytocin har en rekke positive effekter på kroppen. Det roer sinnet, reduserer stress, senker blodtrykket og hever smerteterskelen.

4. PUSTEN. Stram muskulatur i mellomgulvet kan gjøre at du ikke puster optimalt fordi stramt bindevev hindrer deg i å trekke pusten dypt nok. Å få massert mellomgulvet kan derfor bidra til at du puster bedre.

5. SIRKULASJONS- OG LYMFESYSTEMET. Massasje bedrer sirkulasjonen. Noe som betyr at oksygen og næringsstoffer effektivt når frem til musklene. Lymfesystemet har ingen egen pumpe, slik som hjertet er for blodet, og er derfor avhengig av muskelaktivitet for å fungere godt. Dessuten vil den økte sirkulasjonen bidra til at vitale næringsstoffer fraktes til nyrer og lever, som er viktige renseorganer, og avfallsstoffer fraktes mer effektivt ut av kroppen.

6. IMMUNFORSVARET. Stresshormoner har dårlig innflytelse på immunforsvaret. Undersøkelser viser at nivåene av stresshormonet kortisol synker under massasje, og at regelmessig massasje dermed styrker immunforsvaret. Den beskyttende effekten som massasje gir på kroppen kan vare i opptil en