For 4 år siden var Margaret sykelig overvektig og i faresonen for en del sykdommer. I 2018 ble hun kåret til Årets Roede ambassadør og hun og familien har nå et helt annet liv.

Sommeren 2015 veide Margaret Leirvik (43) 122 kg. Hun følte seg som en tikkende bombe og visste at helsen var i fare. Hun hadde vondt i bekkenet og korsryggen, hadde dårlig kondis, høyt blodtrykk og fryktet insulinresistens og diabetes. Hun tålte ikke å gå på hardt underlag eller i trappene på jobb.

Etter mange mislykkede forsøk hadde hun egentlig gitt opp å gå ned i vekt. Hun prøvde å akseptere seg selv med alle de ekstra kiloene, til tross for alle plagene, begrensningene og helserisikoen. Da kom et avgjørende øyeblikk som skulle forandre alt.

”Da jeg uforvarende så speilbildet mitt i et butikkvindu, skvatt jeg til. Var den trillrunde dama meg?”

Foto privat: Margareth før livsstilsendring.

Margaret kunne ikke identifisere seg selv med sitt eget speilbilde. Hun pratet med familien og bestemte seg for å gi seg selv en ny sjanse. I januar 2016 meldte hun seg på Roede-kurs hos kursleder Anne Lise Berg i Sør-Trøndelag, og skrev en kontrakt med seg selv:

  • Skriv ned alt. Alltid!
  • Møt på kurs. Spesielt etter ei dårlig uke.
  • Tren minst tre ganger i uka.
  • Gå på kurs til jeg er i mål. Uansett hvor lang tid det tar!

Et lettere liv

Dette viste seg å være viktig, for veien gikk ikke rett fram hele tiden. Utskeielsene og tilbakefallene kommer, og derfor mener Margaret at det å møte kursleder og de andre kursdeltakere hver uke ga henne inspirasjon, motivasjon og styrke til å gå videre.

”På kurs får man liksom samlet seg igjen, løftet hodet og hentet fokus, og man kan starte på nytt igjen. Og igjen. Og igjen. For en humpete vei har det vært (og er det fortsatt).”

Hun forteller at når hun nå ser et par år tilbake er det to helt forskjellige liv. Hennes eldste datter på 19 år påpeker at lillebroren vokser opp i en helt annen familie enn hun selv vokste opp i. ”Nå er det ingen som ligger på sofaen med hånda i potetgullposen, ingen som må hvile på sofaen etter jobb”, sier Margaret.