Mange har nok en forestilling om at et kjøttrikt måltid er det som må til for at vi skal bli ordentlig gode og mette. Hvem har vel ikke kjent på den stappmette følelsen etter et stort kjøttmåltid? Den følelsen som gjør at man tenker man ikke trenger å spise på flere dager? Om det bare var så vel, tenker du sikkert!

For en del år tilbake valgte vi i min familie å gå over til å spise vegetarisk. Og et spørsmål vi ofte får, er om det er mulig å bli skikkelig mett på vegetarmat. Joda, vi er ofte gode og mette vi! Stappmette til og med! Og vi er ikke spesielt småspiste hjemme hos oss. Men blir man ikke sulten igjen med en gang da? Planter kan da ikke mette like godt som kjøtt?

En dansk forskergruppe ønsket å teste ut nettopp dette og fant at et måltid med belgvekster (bønner, linser og erter) faktisk ga en mer tilfredsstillende metthetsfølelse sammenlignet med et kjøttmåltid bestående av svin eller kalvekjøtt. Og kanskje litt overraskende; måltidet med bønner og linser ble ikke bare oppfattet som mer mettende, men også like velsmakende som kjøttmåltidet.

Erter og bønner

Resultatene i studien viste at de deltakerne som spiste belgfrukter spiste i snitt 12% mindre enn de som fikk kjøttmåltid, samtidig som metthetsfølelsen altså var minst like god.

Dette er gode nyheter dersom man ønsker å gå ned i vekt! Bønner og linser  er proteinrike og fiberrike på en gang! To av de viktigste faktorene for å oppnå metthetsfølelse som varer. I tillegg inneholder de en rekke gunstige plantestoffer, vitaminer og mineraler.

Må man bli vegetarianer? Nei, det må man ikke. Men om man erstatter noe av kjøttet med plantebaserte matvarer er det bra for helsen, og dessuten en genial måte å redusere kaloriinntaket på!

Bønner og linser er derfor nærmest som supermat og regne! De er enkle å tilberede, rimelige og lett tilgjengelige. Man kan kjøpe tørket – lage en stor porsjon og deretter fryse. Eller man kan kjøpe på boks.  Bruk masse krydder og gode urter og man kan trylle fram de beste retter!

Her er noen eksempler på hvordan du kan bruke bønner, erter og linser som erstatning for mer kaloririk mat

  1. Bland bønner inn i kjøttsausen neste gang du lager taco. Du bestemmer selv hvor mye bønner du vil ha i sausen! Mos de godt og ingen merker forskjell:)
    Eller ta skrittet fullt ut og lag en heftig bønnestuing i stedet for kjøttsaus. Dette vil redusere kalorimengden i måltidet betydelig!.
  2. Lag smørepålegg av bønner, mange spennende oppskrifter finner du her!
  3. Bønner i kakeoppskrifter. Høres det merkelig ut? Prøv selv – man kan faktisk ikke smake bønnene i det hele tatt! Denne oppskriften kan anbefales på det sterkeste!
  4. Ønsker man å gjøre det enkelt, kan man nå kjøpe flere varianter av bønnepasta i mange vanlige dagligvarebutikker.

Håper du har latt deg inspirere til å inkludere mer bønner, linser og erter i maten!

Give peas a chance:)

Nina C Johansen

Nina C Johansen