Har du noen gang lurt på hvorfor vi leger maser sånn om en sunn livsstil? ”Spis sunt! Beveg på kroppen. Gå ned i vekt, kvitt deg med magefett! Ikke røyk, drikk mindre alkohol. Få deg nok søvn!”. Hva er det vi ønsker å oppnå med formaningene, og hvorfor er det viktig å ta vare på kroppen?

Svaret ligger i ”å ta vare på”. Hovedpoenget med en sunn livsstil er at kroppen skal vare. At den skal holde seg frisk og fri for sykdommer. Slik at du kan leve et langt, aktivt og vitalt liv. Langt inn i alderdommen.

I 2016 skrev jeg boken “Hemmeligheten – slik lever du godt lenge“. Hensikten med boken var å samle all kunnskap, erfaring og råd som sikrer et godt og friskt liv: Hvordan du bør leve for å unngå sykdommer og plager, og få kroppen til å fungere optimalt livet ut. Mange faktorer påvirker helsen: Sosiale forhold, arv, genetikk og tilfeldigheter. Men livsstil er også viktig!

Dystre tall

Dessverre er forekomsten av livsstilssykdommer høy, og for enkelte tilstander økende. Hjerte- og karsykdommer tar flest liv, og de kreftformene som avhenger av livsstil øker mest. Fedme-epidemien er reell og stadig flere får diabetes. Dyster lesning, men i dette ligger det også et håp. Det betyr nemlig at det er en god del du kan gjøre selv for å påvirke helsen din, og unngå alvorlige sykdommer.

Wasim Zahid_1000x650

Jeg er hjertelege og er urolig fordi:

  • Hjerte- og karsykdommer tar flest liv
  • Stadig flere får diabetes
  • Kreft relatert til livsstil øker mest

Mine livsviktige grep

Idag er jeg en en slank og veltrent mann. Slik har det ikke alltid vært. I en periode av livet mitt levde jeg usunt.

Jeg spiste store måltider, inntok daglige desserter og rørte sjelden på meg. Livsstilen satte spor og jeg este ut. Blodtrykket og kolesterolverdiene steg i takt med kiloene, og jeg følte meg slapp og energiløs. Heldigvis tok jeg noen livsviktige grep, og innførte varige forandringer i livsførselen. For jeg vil gjerne leve så lenge som mulig.

Men livet skal ikke kun være langt, det må også være rikt, meningsfylt, spennende og aktivt. Jeg har lyst til å gjøre de tingene som gir meg glede også når jeg blir gammel: Gå turer, reise til spennende og eksotiske steder, lese bøker, se filmer og gå i teater. Skal jeg få til det, er det avgjørende å ta vare på helsen og gjøre det jeg kan for å unngå livsstilssykdommer. Hva jeg gjorde, og hva du kan gjøre, skriver jeg om i boken.

Lev med det resten av livet

Og nettopp en normal kroppsvekt er svært viktig for en god helse. Alt peker i samme retning. Erfaringer, sunn fornuft og vitenskap tyder på at en normal kroppsvekt er noe av det viktigste for å unngå alvorlige sykdommer. Har du for mange kilo, bør du gå ned i vekt, og deretter holde vekten nede.

Mange klarer å gå ned i vekt, men en god del går dessverre opp igjen. Derfor må du ikke se på slankingen som en midlertidig kur, men som en permanent livsstilsendring. Når du har klart å gå ned, skal du følge opp. Da er det viktig at ferden din hit ikke har gått gjennom en ekstrem metode, men en prosess du skal kunne leve med resten av livet, uten at den oppleves som en byrde.

Og selv om kostholdet og slankingen er fornuftig, vil selv de mest viljesterke av oss kunne oppleve tilbakefall og utskeielser. Det gjør ikke noe. Det viktigste er at du lærer av feilene og kommer på rett spor igjen. Du kan alltids gjøre et comeback.

Vedlikehold av vekten er et maraton, ikke en 100 meter sprint.

 

Wasim Zahid,
Lege ved Kardiologisk avdeling
Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet