IMG_3927

Nå har jeg vært kursleder for Roede-metoden i over 1,5 år. Det har i løpet av den tiden skjedd mye med min utvikling både innen mitt kurstilbud og ikke minst evner til å veilede og motivere mine kursdeltagere. Nå holder jeg både nettkurs med individuell oppfølging, og lokale Roede-kurs med og uten trening i grupper i Oslo med en større trygghet enn tidligere. Det er derfor litt rart å tenke tilbake på Januar 2015, hvor jeg stod nervøs med mine første fulle Roede-kurs på Holtet i Oslo og tenkte:

Hva forventer alle disse kursdeltagerne av meg?

IMG_3923

Først og fremst så tenker jeg at deltagere på et Roede-kurs håper på å gå ned i vekt! Men de ønsker også en inspirasjonskilde, litt påfyll av kunnskap om mat og trening, nå egne delmål og utvikle sin egen hverdag slik at de klarer å stabilisere vekt og matregulerering på egenhånd etter endt kursperiode.

Selv gikk jeg på Roede-kurs som gravid og gikk opp 0,5-1 kg hver uke, imens alle de andre gikk ned. Jeg stabiliserte min vektoppgang og følte jeg mestret svangerskapet med litt hjelp av fokus på regelmessige måltider og fokus på en aktiv livsstil.  Jeg måtte nemlig gå på Roede-kurs for å få lov til å holde mine egne kurs, selv om jeg hadde god kjennskap til Roede-metoden gjennom egen vektreduksjon i forkant av min jobb som kursleder. Dette gav meg masse tilhørighet, forståelse, nye refleksjoner, gode tips og ikke minst en ukentlig forpiktelse i en gruppe.

IMG_3931

Jeg har etterhvert funnet ut at jeg er en aktiv person som ønsker å holde fokus på treningsdelen og hverdagsatkiviteten på mine kurs. Klart vi snakker MYE om mat, og at dette er en kjerne i mine Roede-kurs. Men jeg har et hjertebarn:

Små grep gjør en stor forskjell!

Da er det viktig å ta utgangspunkt i hver kursdeltagers nåværende status. Hva kan vi utvikle og hvor skal vi starte?

IMG_3934

Jeg tar som regel utgangspunkt i meg selv når jeg tipser og veileder på kurs. Jeg har ikke fasitsvarene. Men gjennom en lengre fartstid som kursleder og ikke minst en personlig erfaring som småbarnsmamma og «voksen» i en hektisk hverdag – kan jeg nå dele mine synspunkter rundt hva som fungerer for meg. Jeg er også veldig opptatt av å ta til med ny kunnskap og informasjon fra eksterne fagfolk og kollegaer inn i min kompetanse om livsstilsendring og hverdagsmestring!

IMG_3927

Jeg har tatt noen sjanser når det kommer til markedsføring og synlighet i mitt nærområdet for å bli kjent med mine potensielle kursdeltagere. Jeg har stått på stand alene på Ekeberg og samtidig deltatt på et artig mosjonsløp (FemiLøpet 2015) på Ekebergsletta nå i Oktober på en 5 km-runde. Som jeg har nevnt i tidligere innlegg , se link her, så ha jeg også satt meg personlige mål om å utvikle trening og aktivitet i hverdagen. Det var derfor veldig artig å kunne dra med meg to kursdeltagere på dette arrangementet og fullføre noe sammen! For det er ikke bare kursdeltagerne som syntes det er «lettere sammen». Det er nok en menneskelig trygghet i å kunne gjøre noe i et fellesskap. Vi er jo i bunn og grunn «flokkdyr» som jobber godt (og gjerne bedre) sammen!

IMG_3938

Jeg kommer i mål med mine delmål takket være et «Roede-hodet» som har lært å tenke på hva som er viktig i min hverdag. Jeg prioriterer mine fokusområder først –  slik at jeg kan rydde tid til MEG, samtidig som familie og venner er inkludert i min fritiden. Som jeg har skrevet om før, se innlegg, så har det ikke alltid vært slik. Det er derfor vitkig å minne seg selv på egen utvikling og huske tilbake på hvordan en selv har vært.

Nå er jeg som regel godt forberedt på en kurskveld, og har begge beina godt plantet i underlaget når det strømmer inn nye kursdeltagere i mitt kurslokale på Holtet. Men det banker alltid litt ekstra i brystkassa når jeg møter nye fjes. Jeg vet at jeg fortsatt vil være litt spent på hva andre syntes om meg.

Det er på første kursmøtet at jeg må minne meg selv på at min jobb er viktig for andre. For det er «lettere sammen» og jeg kan gjøre en forskjell for disse personene som nå sitter foran meg i kurslokalet. Jeg trekker da pusten inn og ut og sier:

Velkommen på Roede-kurs! Det er nå det starter – første dag i din li