Lavkarbodietter kan gi det samme resultatet som mer tradisjonelle slankedietter, men råd til et lettere liv er fremdeles å tenke langsiktig når det gjelder kroppen og helsen.

Det viktigste for å gå ned i vekt er først og fremst å spise mindre og bevege seg mer.

Lavkarbo og andre dietter kan være et godt alternativ for noen i en begrenset periode, men primært anbefales ikke slike dietter da et sammensatt kosthold har et mye bredere siktemål enn kun vekt og er med på å forebygge kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes.

Hva er lavkarbo?

Lavkarbo er et kosthold som innebærer at mengden karbohydrater kuttes ned på, mens mengden proteiner og fett økes. Dette gjøres først og fremst med tanke på en kjapp vektreduksjon.

Hva kan man spise ved en lavkarbodiett?

Skal du reduserere inntaket av karbohydrater kan du for eksempel utelukke eller minimere inntaket av poteter, ris, pasta og brød. Mat med mer fett og proteiner, som gir mye næring og liten blodsukkerstigning, er: Kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, belgfrukter nøtter og frø, hjemmelagde lavkarboknekkebrød, hjemmelaget lavkarbobrød, bær, naturell yoghurt, cottage cheese og egg.

Lite bærekraftig for både kropp og klode

Lavkarbo tok Norge med storm i begynnelsen av 2000-tallet, og har i mange år vært en populær diett for å gå ned i vekt. Og ikke minst har den skapt store debatter både innad i ernæringsmiljøet, men også blant mannen på gata. Det er ikke uten grunn at «lavkarbo» ble kåret til et av årets mest populære ord av Språkrådet i 2011.

Utfordrer de nasjonale kostrådene

Lavkarbodietten går ut på å redusere inntaket av karbohydrater til fordel for fett og proteiner, og har dermed utfordret de nasjonale kostrådene. Nasjonale myndigheter anbefaler som kjent et kosthold med lavt inntak av (mettet) fett, mindre kjøtt, mer fisk, grønnsaker og grove brød og kornprodukter. Et slikt kosthold anes å ha forebyggende effekt på kreft, fedme og hjerte- og karsykdommer. Tilhengerne av lavkarbo mener på sin side at menneskets kropp er best tilpasset til å spise det man spiste i steinalderen, og at det således er evolusjonære forklaringer på overvekt og diabetes.

Studier har vist at lavkarbo kan bidra til vektreduksjon på kort sikt. Få studier har imidlertid sett på risikoen for død, før nå.

Det anerkjente tidsskriftet The Lancet Public Health publiserte nylig en 25 år lang forskningsstudie som tar for seg dødlighetsrisikoen for lavkarbokosthold.

Studien viser at et lavkarbokosthold basert på animalske matvarer kan forkorte livet med opp til fire år.

Les hele studien om lavkarbo her.