Det er første uke i august, og jeg har første dag på jobb etter 4 ukers ferie. Det tar ikke mange minuttene før første mail fra en journalist dukker opp i mailboksen min. Hun spør: Hvordan går man ned i vekt etter ferien? Hvordan kutte alkoholinntaket etter ferien?

Heldigvis har ikke fasitsvaret forandret seg siden i fjor eller året før. Men for mange kan det jo være greit med en liten påminnelse, før man drar med seg sommeren over i sensommeren og høsten. Selv har jeg veldig lett for å synde på ett punkt når det gjelder dette – mer om det lenger ned!

Men først, en liten smørbrødliste over hvordan man skal gå ned i vekt etter ferien, og hvordan kutte ned på alkoholinntaket – som ofte har en tendens til å øke i ferien. En øl i solen, litt vin til grillmaten og gjerne noen glass utover kvelden også… Ja, vi vet alle åssen det er.

Etter ferien er det vann som tørstedrikk som gjelder!

Tilbake til hverdagen

Det mest positive er at mye skjer av seg selv etter ferien. Heldigvis! Når vi er tilbake på skole/jobb er det ikke lenger tid til lange, sene og store frokoster og lunsjer, det frister ikke så mye med mange iskremer om dagen når temperaturen går ned og det blir vanskelig å nyte alkohol gjennom dagen når man skal kjøre hit og dit, levere unger, handle og så videre.

Så bare det å returnere til hverdagen og de vante rutinene igjen vil være mer enn nok for veldig mange. Og med en liten dose tålmodighet vil vekten normalisere seg igjen.

Ellers vil jeg si at det å få faste måltider på agendaen igjen, og spise regelmessig, er svært viktig. Spiser man frokost, lunsj, middag og mellommåltider regelmessig vil man i mye mindre grad oppleve søtsug. På den måten er det lettere å unngå å få i seg for mye mat, og det er enklere å sørge for riktig porsjonsmengde sammenliknet med når man spiser og er skrubbsulten (og ikke har spist på en halv dag).