Kortreist og bærekraftig matvarevalg

I Norge dyrkes og produseres en rekke råvarer som er av ypperste kvalitet. Ta miljøvennlige og bærekraftige valg ved å spise lokal norsk mat fremfor mat som har hatt lang reisevei.

Bærekraftig mat

Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021) setter bærekraftig matforbruk på agendaen, hvor både matsvinn, matproduksjon og forbruk har vært fokusområder i disse årene.

FN`s definisjon på bærekraftig matproduksjon er «en utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov». Mat står for 35 % av klimagassutslippene , mer enn transportsektoren. Som forbruker handler det om å være bevisst over egne valg, og kanskje i større grad velge råvarer lavt i næringskjeden, grunnet lavere CO2 utslipp, enn matvarer høyere opp i næringskjeden.

Bruk tallerkenmodellen og gi kroppen det den faktisk trenger!

Tallerkenmodellen for helse og miljø

Helsemyndighetene anbefaler et økt inntak av frukt, bær, grønnsaker og grove kornvarer, samt redusere rødt kjøtt og farseprodukter. Denne endringen er fordelaktig både for helsen og miljøet.

Vi er etter hvert godt kjent med tallerkenmodellen når det gjelder et sunt og balansert kosthold. Om lag halve tallerkenen bør være basert på grønnsaker, 1/4  kjøtt eller fisk og 1/4  stivelse som potet eller byggris/annen ris. I tillegg anbefales et økt inntak av belgfrukter. Mange har i dag mer kjøtt enn grønnsaker på tallerkenen. Det er ikke nødvendigvis sånn at vi må kutte kjøttinntaket helt, men vi kan med fordel gjøre noen tiltak for å leve mer bærekraftig.

BLÅBÆR: Frys ned råvarer i sesong og du har det tilgjengelig hele året.

Les også: Billig og smakfull bærekraftig restemat

Det kan derfor være smart å fryse ned råvarer i sesong og du har det tilgjengelig hele året. Det beste av alt er at næringsinnholdet bevares i frosne grønnsaker!

Kortreist mat

Maten som produseres i nærheten av forbruker er såkalt kortreist eller lokal mat. Mat som produseres i lokalt jordbruk vil naturlig nok føre til mindre transport og redusert emballasje i tilknytning til produktene. I tillegg vil risikoen for smittsomme sykdommer, som kan følge med råvarer, reduseres grunnet kortere avstand mellom produsent og forbruker.

La grønnsakene være hovedretten og nyt et mindre stykke ekte kvalitetskjøtt, bedre for helsen og miljøet.

Sesongråvarer

Velg råvarer etter sesong, da er både kvalitet, smak innhold av vitaminer og mineraler høyest. Tenk bare på de norske jordbærene om sommeren, rotgrønnsakene og fruktene på sensommeren, bær og sopp vi kan plukke i skogen, lam på høsten og skrei i vintersesongen – hva smaker vel bedre? Norske rotfrukter holder seg langt utover høsten om de oppbevares tørt, mørkt og kjølig.

Hva smaker vel bedre enn lammestek med masse gode rotgrønnsaker.

Kjøtt kan også inngå i en bærekraftig livsstil

Når du velger kjøtt er det både av miljøhensyn og helseaspektet smart å velge rent kjøtt fremfor farseprodukter. I høstsesongen er det norsk lam som gjelder. Norsk lam er i verdensklasse med sitt møre og saftige kjøtt og takket være beitene på heiene eller ved kysten blir smaken mild og særpreget. Om dyrene i større grad spiser det naturen byr på, fremfor mat som kunne vært spist av mennesker, er kjøttet mindre miljøbelastende.

Serveres lam med norske rotgrønnsaker som er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter, får hele familien et sunt og deilig festmåltid!

Smak vår fantastisk deilige lammestek – 100 % kvalitet!

Les også: Bærekraftig helse

Lammestek med bakte rotgrønnsaker og rosmarin

Her steker du lammet sammen med grønnsakene og resultatet er saftig lammestek og ekstra smakfulle grønnsaker.

Dette trenger du til 6 porsjoner

Bakte rotgrønnsaker

  • 600 g potet
  • 300 g jordskokk
  • 3 stk gulrot
  • 1 stk pastinakk
  • 1 stk sellerirot
  • 2 stk løk
  • 1 ss olje
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1 stilk frisk rosmarin

Lammestek med hvitløk og rosmarin

  • 900 g lammestek (benfri)
  • 2 stilk frisk rosmarin
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss margarin flytende
  • 300 g rødvinsaus

Slik gjør du

1. Sett stekeovnen på 175 °C.

2. Vask poteter og grønnsaker. Behold gjerne skallet på potetene og jordskokken og del de i båter. Skrell gulrot, pastinakk, sellerirot og skjær de i grove biter. Skrell løk og del de i båter.

3. Ha alle grønnsakene i en stor ildfast form. Strø på salt, pepper, olje og legg over stilker med rosmarin

4. Tørk av lammesteken og krydre med salt og pepper. Rens hvitløksfeddene

5. Varm stekepannen med margarin og tilsett stilker av rosmarin og hele hvitløksfedd i pannen. Brun lammesteken rundt i pannen.

6.. Legg lammesteken oppå grønnsakene i den ildfaste fomen og sett et steketermometer inn i steken, og sett det i stekeovnen. Stek i omtrent 1 time til kjernetemperaturen viser 65 °C.

7. Ta ut steketermometeret dekk formen med folie. La steken hvile i ca 20 minutter før du skjærer opp kjøttet.

8. Varm opp rødvinssausen som anvist på pakken.

9. Skjær opp lammesteken i tynne skiver og server med bakte grønnsaker og rødvinsaus til.

Flere oppskrifter med deilig lam finner du på Roedekjøkkenet.

Bon Appétit!

Powered by Labrador CMS