sunn

DSC00558

Min kjære pappa, og mange i hans generasjon, mener at en middag uten poteter ikke er ordentlig middag. Jeg har vokst opp på ekte husmannskost, og led ingen som helst nød selvsagt. Poteter er jo veldig godt det, men av og til er det greit å lage noe kjapt og enkelt uten også. Og det skader jo ikke om det samtidig er sunt.

En av middagene mine denne uken, var pitabrød med stekt svinekjøtt og salat. Da valgte jeg glutenfritt pitabrød til yngstemann som har cøliaki, og speltpitabrød til meg og eldstemann. Kjempegodt og sunt. Kanskje et tips til deg?

————————————————————————————————————————————————————

DSC00548DSC00549

 

Svinekjøttet liker jeg å steke sammen med litt hvitløk, pepper, soyasaus og grillkrydder. Jeg bruker ca en ss. olje (ca 100 kcal) å steke i. Pitabrødene varmer jeg som anvist på pakken, i folie. Da blir de myke og medgjørlige.

 

 

DSC00557DSC00549

Du kan selv velge hva du ønsker å ha inni pitabrødene. Jeg foretrekker isbergsalat, mais, spisspaprika, agurk og tomat. Jeg bruker også litt hvitløksdressing 3%, men er selvsagt ikke så grådig på denne.

Speltpitabrødet inneholder 209 kcal pr. stk. Jeg spiser 1 pitabrød og 100 g. svinekjøtt (130 kcal). En liten dæsj med hvitløksdressing gir ca 20 kcal, og å fylle opp resten av pitabrødet med salat gir ca. 50 kcal. (Vær litt obs på maiskorn!) Kaloriene fra oljen deler jeg på antall serveringer. Da får jeg en middag som gir meg god metthetsfølelse, og i motsetning til fine pitabrød, holder metthetsfølelsen seg mye lenger ved å bruke grove. Og rundt 450 kalorier:)

Selve isbergsalaten inneholder ikke så mye næring, men i paprika finner du både vitamin E, C og B6. Agurk inneholder mye vann, noe vitamin A, C, Kalsium og Jern. Tomaten er, i følge www.bama.no  både kalorifattig, og rik på A- og C-vitaminer samt mineraler. Videre skrive de at tomater inneholder også store mengder lykopene, som er et kraftig aktioksidant. Lykopene skal være ekstra gunstig for å hindre utvikling av prostatakreft.

Dette skriver Hatting om sine pitabrød:

Hatting Pita med Spelt GROVE er i likhet med de fine pitabrødene bakt med 100% rent speltmel, men i dette produktet er en del av det fine melet erstattet med fullkornsspelt. Dette gir deilige, grove pitabrød med utallige bruksområder! 3 kaker på brødskalaen.

———————————————————————————————————————————————————–

DSC00565

Av og til er det godt og riktig å lage noe annet enn kjøttkaker og fiskeboller i hvit saus med poteter og tilbehør. Både barna og jeg var svært tilfreds etter at dette enkle herremåltidet var inntatt. Og det passer for både de som har glutenintoleranse og for oss andre. Og er det rester igjen, er det svært greit å lage en salat med svinekjøtt som man kan ha i matboksen neste dag. Som et alternativ til den kjedelige matpakka:)

Bon Apetit!

 

Hilsen Charlotte:)

 

 

 

Innlegget Kjapp og sunn hverdagsmiddag dukket først opp på Charlotte Hagen .