Skulle jeg virkelig orke å sette meg ned på gulvet igjen? Knærne verket og svetten silte. Å komme seg opp igjen var det verste. Men barnebarnet mitt på to år ville så gjerne, og bestemor ville jo egentlig også. Det var kroppen som ikke ville!

Hei! Jeg heter Marianne Kohn, er 61 år gammel og kommer fra Oslo. Ikke bare hadde jeg vansker med å leke med barnebarnet mitt, men på jobben min som lærer slet jeg med å holde følge med elevene mine på tur, de gikk jo så fort! Og jeg hadde det heller ikke bra når jeg gikk i selskap. Hetetoktene mine var veldig tydelige, noen trodde til og med at jeg hadde dusjet! Selvtilliten minket for hver kilo jeg la på meg, og selvbildet var labert.

Da kom jeg fram til at dette året skulle være mitt år, jeg skulle gjøre noe for meg selv. Nå skulle jeg greie det, kiloene måtte bort!

Jeg har slanket meg før, og har prøvd omtrent alle vektklubber som finnes. En gang kom jeg helt fram til mål, og tre ganger kom jeg nesten helt dit. Men så har jeg gått opp i vekt igjen alle gangene – til mer enn jeg veide ved start. Men som min mann påpekte: “Grete Roede var det mest vellykkede av alle forsøkene”.

Tvilte lenge

Men jeg ville egentlig ikke gå på Roede-kurs. Jeg er en opptatt dame med mange jern i ilden, og var gått lei alle møtene med damer rundt bordet. Jeg var også litt nervøs for praten og erfaringsdelen. Men da jeg så en annonse om Roede-kurs på nett var jeg solgt!

Det var veldig motiverende å få godkjent på alle matvarer, eller bli minnet om at jeg hadde glemt en frukt. Det var spennende å lage egen mat, registrere alle ingrediensene og få vite kaloriinnholdet, og det var motiverende å registrere trimpoeng. At det hele tiden sto «du når målet i mai» var ekstra fantastisk. Det var jo bare rundt hjørnet!

Selvsagt gikk det litt opp og ned underveis, men jeg opplevde ingen store vanskeligheter. Jeg satte meg overkommelige mål, sammen med min kursleder Ellen Angelov Samuelsson, og var glad for en halv kilo i uken. Min største utfordring var trening. Jeg er ikke glad i helsestudio eller jogging. Det beste var (og er!) å gå tur, og så fikk jeg en el-sykkel. Jeg sliter fremdeles med trening, men nå er jeg bevisst på å løpe i trappene istedenfor å ta heisen, gå en rask runde rundt kvartalet osv.

Planlegging som suksessfaktor

Planlegging er en suksessfaktor som har hjulpet meg mye. Jeg hadde alltid fullt opp med grønnsaker i kjøleskapet, jeg lagde alltid lunsjsalaten til jobben kvelden før og hver søndag lagde jeg påleggssalater/ tilbehørsalater for hele uken. Jeg frøs også ned middagsporsjoner slik at jeg hadde mat til «alene-middager».

Jeg fikk masse heiarop fra barn og venner underveis. Og nå har det blitt nye klær, og en kropp som bare fyker opp og ned fra gulvet i lek og moro med barna. 31 kilo lettere!!

Utfordringen nå er motløsheten, en følelse jeg har møtt mer av dette året der jeg har holdt vekten. Det er mye vanskeligere nå å si “nei takk”, folk forstår det ikke nå. Før så de på meg og nikket og var helt enige. Nå føler jeg de spør femten ganger om jeg ikke skal ha kake. Da blir jeg motløs, men jeg jobber videre med saken.

Det beste er at jeg er kvitt hetetokter, vonde knær, vond rygg og dårlig selvbilde. Jeg har energi og et høyt aktivitetsnivå, og gleder meg til å gå i selskap. Jeg er mye t