Ingrid Juvang (36), fra Notodden, syns det er vanskelig å svare på når hun innså at hun måtte gjøre noe med vekten sin.

Jeg har i hele mitt voksne liv, også i ungdommen, vært større enn andre på min alder. På den ene siden har jeg følt at jeg har hatt det bra og vært fornøyd, men på den andre siden har det vært tungt, både psykisk og fysisk. Jeg likte godt å være aktiv også for 50 kg siden, men jeg var nok litt lei av hvor krevende det var å trene med å bære all den vekta. Og dette med å gå på toppturer og skiturer med venner som ikke veide så mye som meg, var psykisk noe utfordrende.

Så med den motivasjonen at hun ville gå ned i vekt for å klare å gå lenger på ski, komme seg fortere til toppen, ha god utholdenhet og være sterkere, meldte hun seg på kurs. Ingrid hadde også arvet en nydelig øst-Telemark bunad, og syns det var veldig trist å ha en bunad hun ikke kunne bruke.

Det var litt tilfeldig at Ingrid valgte Roede. Det var en annonse på Facebook som fikk henne i gang.

–  Og så leste jeg historier, slik som den som skrives om meg her nå, og da tenkte jeg: «Nå er det min tur»! Nå håper Ingrid at hun kan inspirere andre til å komme i gang.

ET KLART MÅL: Drømmen til Ingrid var å passe inn i bunaden hun arvet av bestemor.

Ingen store utfordringer underveis

Ingrid syns ikke Roede-reisen har vært spesielt utfordrende.

– Jeg har helt fra starten sagt at dette får ta den tiden det tar. Det tok lang tid å få på seg de kiloene, da kan det også ta lang tid å få de av. Det var og er mottoet mitt! Om vekten har stått stille en uke eller flere, så har jeg tenkt at kroppen jobber i sitt tempo, den jobber ikke raskere ved at jeg blir sur eller irritert for at vekta står stille, forteller hun.

Hun tenkte: Gjør jeg «alt riktig», vil veken gå ned før eller siden.  Og så handler det om å gi det tid.

– Jeg vet at for mange kan det være tungt, men jeg er resultatet på at det fungerer. Gi det tid og vær tålmodig! I ferier og på reiser har jeg vært åpen med kursleder om at det går fint selv om jeg ikke har gått ned i vekt. Holder jeg vekten er det flott, går jeg litt opp, går det også fint. Så det å være bevisst og ikke sette seg for høye mål er viktig.

Ingrid før hun begynte på livsstilsendringen sin.

Ikke lenger vanskelig med offentlig transport

I tillegg til å ha gått ned mange kilo, har Ingrid også oppnådd andre helsemessige fordeler.

– Først og fremst handler det om trening, det er utrolig gøy å trene og kjenne at du får mer utholdende og får mer styrke. F.eks på ski. Jeg har blitt veldig glad i å skøyte, og jeg merker at teknikken blir bedre og bedre og at jeg kan gå raskere på ski. Det er gøy! Og så er det lettere og mer gøy å være aktiv med tan