Dette er et spørsmål de fleste av våre kursdeltakere får fra nybakte mødre. Ikke helt uventet, for  jeg husker selv hvor keen jeg var på å få tilbake min egen kropp med en gang etter jeg fikk barn. Savnet etter å komme inn i favoritt-jeansen, og ønsket om å kunne være helt bevegelig igjen, kom straks babyen ble lagt til bryset mitt. Noen sier de raser ned i vekt når de setter i gang ammingen, mens andre opplever ikke dette samme ”bonuset” når de ammer. Jeg har ammet alle mine tre barn, og tilhørte den siste gruppen hver gang. Jeg tror ikke jeg mistet et eneste gram da jeg ammet.

Med andre ord er spørsmålet i tittelen veldig vanskelig å svare på, og er avhengig av en rekke faktorer som vekten før graviditeten, vektøkningen i løpet av svangerskapet, kosthold og treningsvaner før, under og etter fødsel og så videre. Men en ting som er sikkert og visst er at man ikke skal skyndte seg ned i vekt når babyen har kommet. Det er ikke bra for mor, og det er heller ikke bra for barnet. Jeg skriver mer om det under.

For min egen del var det normal bruk av kroppen som gjorde at jeg fikk tilbake kroppen min igjen. Masse deilige trilleturer og etter hvert joggeturer, timer på treningssenter med barnepass og generelt økt hverdagsaktivitet. Ja, det er et uendelig antall muligheter.

Ikke stresse

Det viktigste er ikke å stresse seg ned i vekt. Hovedgrunnen til dette er at det kan gå utover melkeproduksjonen. Vi vet alle hvor viktig denne melken er for et spedbarn, og det gjøres mye for å motivere kvinner til å amme lenger. Da blir det litt dumt å ”slanke bort” melken. For de fleste vil et inntak på mindre enn 1500 kcal per dag redusere melkeproduksjonen. Mange som går på Roede-kurs vil derfor måtte gå OPP en meny når de ammer.

Når man ammer har man et økt energibehov på 500 kcal/dag – så lenge man fullammer. Siden det kun er noen få måneder man fullammer, vil det ekstra energibehovet sakte men sikkert gå ned.

En annen viktig grunn til at man bør legge opp til en moderat vektreduksjon er fordi miljøgifter som er lagret i fettvevet blir frigjort når mengden fett på kroppen reduseres. Det sier seg selv at dette ikke er bra, når det kan komme over i morsmelken. En langsom vektreduksjon reduserer risikoen for at dette skjer.

En ammende mor bør spise nok til å ha overskudd til å fungere som en god mor, både for babyen og for resten av familien.

En siste god grunn til at man bør være tålmodig med vektreduksjonen er fordi man skal tross alt ha overskudd til å fungere som en god mor, både for babyen og for resten av familien, og man skal ha overskudd til å bære babyen rundt. Jeg hadde ikke klart alt dette på snaue 1500 kcal mens jeg fullammet.

Så da lurer