Du ønsker å velge sunt og kjenner godt til at vi alle har nytte av å spise mer fiber, frukt og grønt, mindre mettet fett og  tilsatt sukker. Men når du kommer til butikkhyllene møter du et hav av ulike produkter som lyser mot deg med den ene påstanden etter den andre, ofte med en lovnad som får produktene til å virke som et meget bra valg. Men er det slik at et produkt er sunt selv om det fremstilles som det? Det er jammen ikke alltid enkelt å vite.

Det er lett å gå seg vill i butikken

“Fiberrikt produkt”, “ikke tilsatt sukker”, “glutenfri”, “uten tilsetningsstoffer”. Det er nødvendig med produktmerking, men det kan også være forvirrende når det er merking på flere og flere matvarer. De aller fleste av oss kjenner til at fiberrik kost er bra for oss, mens tilsatt sukker med fordel kan være forbeholdt lørdager. Når stadig flere produkter da merkes med for eksempel fri for sukker, mindre sukker eller fiberrikt, kan dette oppleves som sunne matvarer, men det er ikke alltid slik.

En sjokolade er ikke et smart valg selv om den merkes med “ikke tilsatt sukker”, “ekstra fiber”, “naturlig søtet med honning eller agavesirup”.

Ta for eksempel en frokostblanding som helt åpenbart er rettet mot barn. Produktet inneholder en god del sukker og bearbeidet korn, men det har fått et fibermerke på seg. Da er det veldig mange som kjøper dette produktet, i god tro om at dette er et svært godt alternativ til frokost, fordi det er jo tross alt fiberrikt, noe vi vet er bra for oss. Det er ikke nødvendigvis at selv om produktet ser ut til å inneholde fiber er et næringsrikt produkt.

Hvis vi sammenlikner havregryn med mange frokostblandinger er det uten tvil hvilket produkt som er det beste valget. Misforstå meg rett, det er ikke noe i veien å kjøpe frokostblandinger av og til, men snu på pakken og se hva produktet faktisk inneholder. For eksempel- har produktet mye sukker eller annet fyll?

Havregryn eller grøt er lite bearbeidet, smaker godt og inneholder masse fiber, uten at det nødvendigvis er veldig tydelig merking

“Zero”, “ikke tilsatt sukker” eller “light” varianter gjør ikke nødvendigvis et produkt til et smart valg

Alle disse begrepene kan bidra til at vi automatisk tenker at det er et sunt og smartere produkt enn om det ikke var merket. Små smoothie og klemmeposer er eksempler på litt villedende informasjon. Disse produktene fremstår som et sunt og godt valg, kanskje særlig fordi det er merket “ikke tilsatt sukker “. Produsentene har glemt å fortelle til forbrukeren at frukt som i dette tilfellet er nedko