Har du stadig lyst på noe søtt å spise? Noe av det verste du kan gjøre er å nekte deg selv de søte fristelsene fullstendig. Da vil du sannsynligvis bare ha det enda mer.

Hvordan stoppe søtsuget

1. Spis regelmessig gjennom dagen

Noe av de viktigste du kan gjøre for å unngå søtsuget er å spise regelmessig gjennom dagen.

  • Start dagen med frokost
  • Spis lunsj, middag og kvelds
  • Ha to mellommåltider i løpet av dagen hvis det blir lenge mellom hovedmåltidene
  • Drikk nok vann

2. Dersom søtsuget melder seg

Kjenn etter om du faktisk er sulten eller om du bare har lyst på noe godt. Har du bare lyst på noe godt, må du bruke en god porsjon viljestyrke for å styre unna de søte fristelsene. Det høres kanskje tøft ut, men du må ha litt vilje for å vinne over suget etter noe søtt.

Kvinne spiser sjokolade

3. Øv på positivt selvsnakk

Vær bevisst på hvordan du «snakker til deg selv». Snakker du oppmuntrende og positivt til deg selv vil det bli lettere å lykkes. Hvis du sier til deg selv at «jeg klarer ikke å stå i mot søtsuget» bestemmer du på forhånd at du ikke skal klare det. Ta styringen og bestem deg for å takle søtsuget.

4. Tøm huset for søtsaker

Trapp ned på det søte. Jo mer du klarer å kutte, desto mindre trenger kroppen for å bli tilfredsstilt når du så spiser noe søtt. Legg en plan for hva du skal gjøre når søtsuget kommer. For eksempel å gå en tur, drikke et glass vann eller ringe en venn. Unngå å ha fristelser tilgjengelig, så gjør du det vanskeligere å gi etter for suget.

5. Ha sunn og lett mat tilgjengelig

Ha oppkuttede gulrøtter i kjøleskapet og små søte tomater på benken. Er du på farten kan du kjøpe en boks med sukkererter. En liten bit mørk sjokolade kan også være nok til å dempe det verste behovet etter noe søtt. Se også Roede kjøkkenet for sunne forslag til snacks og middagstips.
Fruktsalat med viderse frukt

6. Bli bevisst på når søtsuget melder seg

Et søtsug melder seg ofte til samme tid, gjerne på kveldstid. Ha en plan for hva du skal gjøre når suget melder seg. For eksempel å gå en tur, drikke et glass vann eller ringe en venn.

7. Aksepter at du kan sprekke

Det er ikke slik at «verden går under» dersom du ikke klarer å styre unna godsakene, men la en sprekk være en sprekk, og ikke et varig tilbakefall. Det er aldri for sent å starte på nytt.

Hvis du vil lese mer om hva som skjer når du kutter ut sukker, kan du lese denne artikkelen på DB+ (abonnement)

Lykke til!