Det er ikke sikkert du som leser dette hadde så store forventninger til dagen 7. mars i år (er du kvinne hadde du kanskje mer forventninger til dagen etter, 8. mars!).

Men vi ernæringsfolk har lenge sett fram til den 7. mars, dagen da helseministeren skulle legge frem nye kostholdsmål – i regjeringens nye handlingsplan for bedre kosthold. Vi vet jo allerede at det overordnede målet er et sunt og variert kosthold i hele befolkningen, men hvordan vil de oppnå det denne gangen?

Flere av punktene er nok de fleste kjent med fra før, selv om man kanskje ikke er helt i mål på alle områder – som at vi fortsatt spiser for mye sukker. Denne gangen har også bærekraft fått mye plass. Mer om dette lenger ned – men et hint allerede nå: Vi kaster for mye mat!

Salt, søtt, frukt og grønt

Først litt om de punktene mange av oss er klar over (men kanskje ikke erkjenner…?):

Mindre sukker. Vi spiser fortsatt for mye sukker. Fram til 2021 har regjeringen som mål å halvere andelen 15-åringer som spiser godteri eller drikker brus fem ganger i uken. Hvordan kan du endre på dine vaner?

Mer frukt og grønt. Sakker du også akterut her? Her igjen er hovedfokuset rettet mot de unge, og regjeringen vil øke deres inntak av frukt og grønt med 50 prosent. Det er bare om lag 14 prosent av voksne som spiser anbefalt mengde grønnsaker. Hvordan ligger du an i forhold til fem om dagen? Se Grete Roedes matvettregel #6 – Ha frukt og grønnsaker til alle måltider

Mer fisk. Noen, men på langt nær alle, spiser fisk til middag en gang i uken eller fiskepålegg tre ganger i uken. Regjeringen vil øke andelen som spiser såpass med fisk med 20 %. Hvordan ligger du an? Les også Roedes matvettregel #8 – Spis mer fisk

Et viktig poeng som helseministeren kom med den 7. mars er at gode vaner skapes tidlig, og at det vi lærer i barneårene tar vi oss med videre i livet. Så det er bare å begynne så tidlig som mulig med å gi barna gode vaner!

Her kan du lese hele handlingplanen.

Mindre salt. Vi spiser fortsatt for mye salt, og regjeringen vil videreføre og videreutvikle saltpartnerskapet slik at vi sakte men sikkert får i oss mindre salt. Mange av oss bør faktisk halvere mengden salt vi inntar. Hva er dine største saltkilder, og kan du gjøre noe med det?