Vi spiser rundt 15 kg godterier hvert år- og det er utenom kjeks, kaker, muffins, brus, saft. Det er på tide å innføre lørdagsgodterier igjen og slutte å bruke godteri og annen snacks som hverdagskos, belønning i idrettssammenheng, vennegrupper på skolen og andre hyppige sammenkomster som foregår i hverdagen. 

Barn spiser dobbelt så mye godteri som fisk!

Tilgjengelighet av næringsfattig mat og snacks er høy

Det er mye snakk om kosthold i medier og hva som er sunt og usunt. Vi skal for all del ikke bli fanatiske og bare drikke grønne smoothier, alger og aldri spise verken sukker eller hvitt mel. Det er ikke det det er snakk om her. Vi må fokusere på det som faktisk er en utfordring i dagens kosthold – nemlig inntaket vårt av godterier, kjeks og kaker- for ofte og i for store mengder!

“Vi er bekymret for barn og unges sukkerinntak”, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

Fyll på med næringstoffer kroppen trenger i ukedagene og spar snacksen til helgen!

Vi kan stille oss spørsmålet hvorfor snacks er greit flere ganger i uken? Glemmer vi litt hvor tilgjengelig alt er til enhver tid?  En av årsakene til at helsemyndighetene anbefaler å redusere sukkerinntaket er ikke bare fordi sukker er kariesfremmende og uten næringsstoffer, men og det at dersom det blir for mye sukker og snacks tar det opp plassen til næringstoffer kroppen har behov for daglig. Hvis vi fyller på med det kroppen trenger for å vokse, lære og ha overskudd  har vi rom for litt utskeielser i helgen. Fylles kroppen derimot opp med det den ikke har bruk for, nei da er det heller ikke plass til noe mer utskeielser. Blir inntaket av snacks og godterier for høyt kan faktisk barn og unge også utvikle livsstilsykdommer.

Det er ikke fest hele uken!

Det er mengdene og hyppigheten vi med fordel kan endre på

For mange har det blitt flere sukkerkosedager enn hverdager – face it! Det er stadig kos etter treninger, kamper, cuper, vennegrupper, avslutninger. Dette i tillegg til julefeiring og sukkerkos fra november, vinterferie, påskeferie, maidager, sommerferie på 8 uker, helgen som varer tre dager, bursdager og andre kosedager. Lærere og barnehagepersonell nevner også at de noen ganger blir overrasket hvor mye sjokol