Kan en grønnere livsstil gjøre at du lettere går ned i vekt? Det høres kanskje ambisiøst ut, men det er egentlig ikke så komplisert.

I Grete Roede er vi opptatt av at vi skal endre til en sunnere livsstil, og at dette skal føre til at vi går ned i vekt. Så hvis du for eksempel endrer til et plantebasert kosthold, vil det gjøre det lettere å gå ned i vekt? Og hvordan er det i så fall smart å tenke for å få det til? Bakgrunnen for tanken er studier som viser at et plantebasert kosthold lettere kan føre til vektnedgang. Du kan lese mer om denne studien her.

En grønnere livsstil i forbindelse med kosthold innebærer at du spiser mer plantebasert mat, eller går over til et plantebasert kosthold. Kjøttfrie mandager er et initiativ som skal få oss til å spise mer grønt. Ikke bare fordi det er sunt for oss, men fordi man også mener det er sunt for jorda vår og gir mindre miljøbelastning.

Det betyr ikke nødvendigvis at du skal bli vegetarianer. I forhold til egen helse er det ikke nødvendigvis sunnere, da det er fullt mulig å leve usunt på et vegetarkosthold også. Det man derimot har sett på i studier som for eksempel den det er referert til her, er en plantebasert diett, som innebærer et kosthold basert på mest mulig ferske, plantebaserte råvarer. Dette gjelder ikke bare frukt og grønnsaker, men også hele korn, bønner og linser. For når du gir mer plass til planter i kostholdet ditt, vil du også automatisk velge bort en del av de usunne og kaloririke matvarene. Det blir rett og slett ikke nok plass på tallerkenen. Noe må velges bort. Og den plantebaserte maten har ikke bare færre kalorier, den gjør også at vi får i oss større mengder med viktige næringsstoffer, vitaminer, mineraler og antioksidanter. De gode stoffene du finner mengder av i planter. Uansett hva som er motivet, om det er et lettere liv, et sunnere kosthold, eller miljøhensyn.

Colorful fresh group of vegetables and fruits


Gode tips til hvordan du kan få mer planter inn i kostholdet ditt.

  • Start med kjøttfrie mandager. Jeg liker kjøttfrie mandager. Spesielt nå når det er kommet så mye god inspirasjon til oppskrifter, som disse fra Framtiden i våre hender og disse fra Spiselandslaget. Maj-Britt i Spiselandslaget har i tillegg skrevet en hel bok viet til kjøttfrie mandager. Det er bra. Det gjør det enklere for alle som vil prøve seg når vi får så god hjelp. I Grete Roedes “Dagens Middagstips”, som du kan abonnere på her, har vi også slengt oss på kjøttfri mandag trenden, og presenterer middager uten kjøtt på mandager.
  • Bruk tallerkenmodellen, fyll halvparten av tallerkenen din opp med plantebasert mat som friske grønnsaker i alle varianter, og bruk i salater, former eller gratenger – grillet, kokt eller bakt.
  • Bruk bønner og linser som proteinkilder. Bønner og linser er ikke bare mettende. Det er også rimelig mat, de er supre proteinkilder og inneholder mye kostfiber og jern. Du kan fint erstatte kjøtt eller fisk med bønner og linser. Tørre bønner skal legges i bløt  i minst åtte timer før de kokes. Hermetiske bønner varmer du bare opp. Linser kan du koke uten bløtlegging.
  • Sørg for å få i deg hele korn og grove kornprodukter. Disse har høyt fiberinnhold som både er bra for fordøyelsen, gjør deg lettere mett, og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.
  • Tenk grønt til alle måltider og mellommåltider. Og la aldri en frokost, lunsj eller middag bli servert uten grønt tilbehør.
  • Tenk grønt, eller i alle fall frukt, til desserter, og grønt til snacks.
  • Tenk farger! Ha som prinsipp at et måltid aldri skal være brunt. Da har du glemt den viktigste ingrediensen av alle: De fargerike grønnsakene.
  • Og helt til slutt. Sjekk ut blogginnlegget jeg skrev tidligere om spiralizer. Der finner du noen gode oppskrifter på deilig, grønn mat. Anbefaler spesielt grønn råkostsalat med peanøttsaus!

Spiralsalat_EBW

 

Grønn hilsen fra
Ellen-Beate