Velger du aktiv transport til og fra jobb eller studier, slår du virkelig mange fluer i en smekk. Ikke bare unngår du bilkøene – og stresset det medfører, det holder deg i god form samtidig. Og det er faktisk flere grunner!

For det første kan det være en effektiv måte å få til litt fysisk aktivitet i en ellers travel hverdag. For det andre kan det gi mange helsegevinster. Dette er bare noen av grunnene.

Joggesko
Transporttrim gjør det lettere å få logistikken til å gå opp!

Fysisk aktiv hverdag

Det er godt dokumentert at det fysiske aktivitetsnivået i befolkningen er for lav, noe som slettes ikke er bra for helsa. Kun en av fem nordmenn oppfyller myndighetenes anbefaling om fysisk aktivitet, som er å være fysisk aktiv i minst 150 minutter i uken, samt trene litt styrke.

Mange er blitt verdensmestre på unnskyldninger som «jeg orker ikke» «jeg har ikke tid», eller «logistikken går ikke opp». Aktiv transport er en enkel og effektiv måte å få til litt fysisk aktivitet i en ellers travel hverdag. Man kan nesten kalle det for «gratis» trening. Man bruker kanskje dobbelt så lang tid på å sykle til jobb som å kjøre, men da har du samtidig “spart” deg selv for en treningsøkt på kvelden.

Et døgn består faktisk av 1440 minutter – hvor mange av disse minuttene klarer vi å sette av til å være i bevegelse?!

Kan gi helsegevinster

Vi vet godt at det å bevege seg regelmessig gir en rekke helsegevinster, både fysisk og psykisk. Både sykling – enten på vanlig sykkel eller el-sykkel, gange og jogging kan derfor gi positive helseeffekter.

Å komme seg fra A til B på er noe vi alle må, men hvor mye har det egentlig å si å gjøre dette på en aktiv måte? For å få svar på dette har engelske forskere sett på sammenhengen mellom aktiv transport og utvalgte helsevariabler på over 700.000 personer. Resultatene viste at sykling var assosiert med 20 prosent redusert risiko for dødelighet sammenliknet med bilkjøring. I tillegg var det 24 prosent redusert risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, og 16 prosent redusert risiko for å dø av kreftsykdommer blant dem som syklet (publisert i the Lancet). En annen studie som så på stress og sykling til jobb fant at de som syklet til jobb fire dager i uka, var mindre stresset enn de som ikke syklet til jobb. En annen studie som har sett på barn og unge som går til og fra skole, fant at blant de barna og ungdommene som gikk til skolen, bidro gåturene med henholdsvis 23 og 36 prosent av det totale fysisk aktivitetsnivået.

Vi vet også at fysisk aktivitet gir bedre konsentrasjon når man er på skole eller jobb.

Les også: Løp deg glad med vårens joggeprogram.