La oss snakke litt om nøtter! Nøtter er ikke bare en sunn og smakfull matvare som tilfører mange viktige næringsstoffer, men inntak av nøtter har også vist seg å gi betydelige helsegevinster.

En håndfull med nøtter daglig kan kanskje til og med forlenge livet ditt! Vi har lenge vært kjent med at nøtter kan redusere risikoen for hjertesykdom og diabetes 2, og helsemyndighetene anbefaler derfor en liten neve nøtter daglig.

NØTTER: Unn deg noen nøtter hver dag!

Nå antyder en nyere studiegjennomgang utført av den norske forskeren Dagfinn Aune med kollegaer fra NTNU og Imperial College i London, at de som spiser en håndfull nøtter om dagen faktisk også kan ha lavere risiko for kreft, respirasjons-sykdommer og infeksjoner. Risikoen for for tidlig død ble redusert med hele 22 % hos nøttespisere – i følge denne studiegjennomgangen. I artikkelen som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Medicine, skriver forfatterne at mange liv kan gå tapt som følge av for lite nøtter i kosten.

Er ikke nøtter en dårlig ide dersom man vil ned i vekt?

Fordi nøtter er veldig fett- og kaloririke skulle man kanskje tro det! Men en rekke studier har vist at man faktisk ikke legger på seg ved å spise en håndfull nøtter daglig. En forklaring kan være at nøtter har vist seg å kompensere for det økte kaloriinntaket ved å mette såpass at man spiser tilsvarende færre kalorier i løpet av dagen. Større mengder enn en håndfull er derimot ikke å anbefale. Det ser ut som det heller ikke er økt helsegevinst av å spise større mengder. En håndfull betyr ca 30 gram nøtter.

UTEN TVIL SUNT: Nøtter er noe av et mest næringsrike vi har. Ikke bare er de fulle av sunne fettsyrer, men også rike på proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Variasjon er lurt!

Det finnes mange typer nøtter: hasselnøtter, paranøtter, cashewnøtter, pekannøtter, pistasjnøtter, macadamianøtter, mandler og peanøtter (som strengt tatt er en belgfrukt). Næringsinnholdet i disse ulike nøttertypene er litt forskjellig. Det kan derfor være lurt å variere mellom de enkelte. Eller lag en blanding av flere typer nøtter og forsyn deg med en liten neve daglig. Om du tilhører de som glemmer å spise nøtter – lag nøttesmør og bruk som pålegg eller som erstatning for smør. Det er enkelt å lage selv og mye rimeligere enn å kjøpe i butikken.

Les også: Derfor bør du spise nøtter.

Hvordan lage nøttesmør?

Det er anbefalt at man starter med å varmebehandle/ riste nøttene litt i ovnen (150 grader i ca 10 minutter). Da frigis fettet lettere fra nøttene. Mal deretter nøttene i en foodprosessor. Om du synes det blir tørt kan du tilsette litt rapsolje (dette er vanligvis ikke nødvendig). Tipset er å bruke små porsjoner nøtter av gangen . Tålmodighet er en dyd når man lager nøttesmør fordi det tar litt tid før fettet slippes ut av nøttene. Så hold ut! Det er lurt å la foodprosessoren kjøre på laveste hastighet. Hele prosessen tar ca 5-15 minutter, litt avhengig av type nøtter og food prosessor. Nøttesmøret bør oppbevares i kjøleskap.

HJEMMELAGET NØTTESMØR

Oppbevar nøtter kjølig

For å bevare det sunne fettet i nøttene er det anbefalt at du oppbevarer de i kjøleskapet etter åpning. Fettet holder seg bedre ved lave temperaturer og uten lys. Hele nøtter med skall holder seg bedre enn de uten. Oppdager du mugg eller mugglukt fra nøttene – bør de ikke spises.

Men før du går helt nuts: Salte nøtter bør du styre unna – ihvertfall til daglig. Salt er ikke noe vi skal tilføre mer av. Dessuten er det lettere at man spiser for mye dersom nøttene er saltet. De usaltede derimot kan du spise med god samvittighet!

Nina C Johansen