4 menn forteller om deres erfaring med Roede Mann på vårt kurssenter i Sandvika

Olaf smiler bredt. Etter en vanskelig periode, føler han seg bra, og hans vektkurve peker nedover igjen. Mens gruppen venter på at alle blir veid og kursmøtet begynner, går praten om det meste. Det er god stemning.

I dag har alle grunn til å smile når de kommer ut av kontoret til kursleder Maria F. Ellingsen, etter veiing og en liten prat. Men det er ikke alltid slik. Forrige uke var ikke alle like fornøyde med vektutviklingen. Da snakket de åpent om det, stilte spørsmål til hverandre, kom med oppmuntrende ord, tullet litt og innen kort tid fylte latteren rommet. «Vi har stor takhøyde», forteller Martin. «Vi fleiper og tuller, både oss gutta imellom og også med Maria. Vi pusher hverandre litt og ler sammen».

I desember 2019 intervjuet jeg 4 kursdeltagere på Roede Mann hos Maria på Roede-kurssenteret i Sandvika. Martin Fronth (58), Olaf Angell (75) og Ørjan Skyrud (57) hadde gått gjennom hver sin prosess og var veldig nære trivselsvekten. Alle 3 hadde planer om å fortsette med Hold vekten kurs etter nyttår. David A. Wright (62) hadde begynt på kurs i slutten av oktober. Han hadde allerede gått ned i vekt da vi møttes, men hadde fortsatt en lang vei å gå. Da han begynte på kurs veide han 132 kg.

Ørjan Skyrud og Martin Fronth. Foto: Fabiana Botrel Sorter

I samme båt

Martin har tatt av 20 kilo. Han forteller at han gjorde det i to trinn. Først fokuserte han på kostholdet, og etterpå kom treningen. «Det merkes veldig godt på treningen at jeg ble 20 kg lettere», sier han fornøyd.

Martin mener at det å gå på kurs var viktig for han. Han trekker fram samholdet i gruppen, forpliktelsen og fokuset det gir som avgjørende for å nå resultater.

«Vi har et fast møtepunkt i uken, vi har noe vi skal skjerpe oss til, jeg må passe på og være nøye med det jeg putter i meg, vi må fokusere på å ta de riktige valgene i stedet for å bare gape opp og si ja takk til alt sammen.», sier Martin.

Alle fire er fornøyde med å gå på kurs og forteller at de gleder seg til kursmøtene.

«Det er kjempekult! Denne «mannegjengen» som vi er, jeg gleder meg til å treffe dem hver onsdag. Det er gøy å høre hva de andre sier, at de kommer med tips, jeg kommer med tips, så utveksler vi. Vi er i samme båt.», forteller Ørjan smilende.

Olaf Angell og Ørjan Skyrud. Foto: Fabiana Botrel Sorter

Jo-jo slanking

Olaf har en lang historie med jojoslanking. Hans første møte med Roede-metoden var på 80-tallet. Han forteller at han har vært på Roede-kurs hvert tiende år siden den gangen, men at han pleier å gå opp i vekt igjen med engang han slutter på kurs. Kari H. Bugge, ernæringsfysiolog og fagsjef i Roede, forklarer at mange som har gått ned i vekt undervurderer hvor krevende det er å holde den nye og lavere vekten.

«Kroppen skriker etter å komme tilbake til sitt «gamle jeg» og sender rikelig med sultsignaler for å få oss til å spise mer. Da gjelder det å ikke senke garden, men holde fokus på både hvor mye du spiser og hvor aktiv du er. Derfor er oppfølging i denne fasen så viktig.», sier Kari Bugge

Olaf har vært på Roede Mann hos Maria siden 2018. Han er fornøyd med si