Er du mann, spiser du mest sannsynlig for å bli mett. Da nytter det ikke å spise grønnsaker. Dette er en oppfatning mange menn har. Andre anser salat og grønnsaker som noe som blir litt for feminint. Men sorry, dere trenger like mye grønnsaker for å ha god helse som vi kvinner gjør.

Her gir vi de gode middagsoppskriftene og rådene for hvordan du kan inkludere mer grønnsaker i kostholdet uten å gi slipp på hverken pølse eller hamburger.

Kosthold tar flest liv

Hjerte- og karsykdom tar flest liv i Norge. Vi spiser for mye, slik at omtrent annen hver nordmann i dag har utviklet overvekt, og vi spiser feil, slik at livsstilssykdommer rammer flere av oss. Det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Derfor bør vi ha et kosthold med mye grønnsaker.

Start med tomater

Dersom du ikke er vant til å spise grønnsaker, anbefaler vi at du starter med tomat. Tomat inneholder nemlig et stoff som heter lykopen, som har vist å forebygge prostatakreft. Det som er fint er at hermetiske tomater er vel så effektivt å spise for å få i seg lykopen, så her er det bare å fylle opp kjøkkenskapet og lage gode sauser, supper og gryter basert på hermetisk tomat. Eller knask i deg en dose cherrytomater daglig!

Prøv vår tomatbakt torsk med vårløk og poteter

Ta bevisste valg

Det har stor effekt å droppe bacon-skiven, velge renere kjøtt og erstatte ost med grønnsaker når du spiser hamburger. Faktisk så mye at det er verdt det. Hvis du hver dag er bevisst på at det skal være et innslag av grønnsaker til måltidene, har du gjort mye for en bedre helse.

En sunnere hamburger

Fryste grønnsaker er like bra

Bor du alene kan det være greit å kjøpe fryste grønnsaker i stedet for friske. Da kan du tine den mengden du skal spise og slippe å møte en halv gul brokkoli i kjøleskapet neste gang du skal lage middag. Fryste grønnsaker er vel så næringsrike som de friske, fordi de er fryst ned på en skånsom måte raskt etter høsting. Bare ikke kok dem i hjel.

Slapp av tunge måltider

Menn tenker gjerne at de må spise mye og kraftig så det holder lenge. Men man kan risikere å bli slapp etter et stort måltid. For å få opp energinivået tenker mange kanskje en pose boller og brus gjør susen? Boller og brus vil i stedet gi store blodsukkersvingninger som ikke er heldig, hverken for energinivået eller helsen. Regelmessige måltider med grove brød- og kornprodukter, magert kjøtt og innslag av grønnsaker gir et mer stabilt blodsukker og jevnere energi.

Er det overskudd du er ute etter bør du heller gi grønnsaker en sjanse.

Tror du Grete Roedes oppskrifter bare er cherrytomater og salat? Sjekk hva yrkessjåfører synes om våre hamburgere🙌🏻