Andrine Fremstad fra Oslo ble i fjor tildelt prisen Grete Roede-prisen Årets Fylkesslanker, etter å ha gått ned utrolige 44 kg. Her røper hun hva som har vært viktige suksessfaktorer.

Andrine Fremstad (40),opprinnelig trønder, men bosatt i Oslo, hadde vært i «godt hold» hele sitt voksne liv. Etter hvert ble det mer enn hun var tilfreds med. I 2010 tok hun til slutt grep og meldte seg på et Grete Roede Maxi-kurs, som er kurs for dem som vil ned 20 kilo eller mer. I løpet av et lite år gikk hun ned 34 kg. Men vektreduksjonen i denne omgangen ble dessverre nokså kortvarig.

– For like etterpå ble jeg gravid med mitt andre barn. Jeg hadde hørt om Hold Vekten-kurs, men trodde ikke jeg kunne gå på dette siden jeg var gravid, og i løpet av svangerskapet og tiden etterpå kom kiloene snikende på igjen, forteller Andrine.

Etter noen år hadde hun lagt på seg alt igjen, pluss noen kilo ekstra.

Hadde liten tro på hun ville klare det igjen

– Jeg hadde liten tro på at jeg skulle klare å bli normalvektig igjen. Jeg hadde vel egentlig nesten gitt opp. Men etter i lang tid å ha gått og kjent på hvor tungt det var å bevege seg, hvor tungt det var å knytte skolissene, og hvor tungt det var å prate mens jeg gikk i oppoverbakke, kjente jeg plutselig at NÅ er det nok! Dette orker jeg ikke mer!

Før Andrine rakk å ombestemme seg meldte hun seg i mars 2015 på nok et kurs, hos Roede-kursleder Marianne Halvorsen i Nittedal. Det tok ni måneder å nå trivselsvekten igjen. Totalt har hun nå gått ned 44 kilo, og ble tildelt Roede-prisen Årets Fylkesslanker Akershus 2016, for sin flotte innsats med å legge om livsstilen.

Denne gangen gjorde hun flere ting annerledes enn sist. Hun begynte på Hold Vekten-kurs da hun var ferdig med å gå ned i vekt. Det ga henne tid til å få inn de gode vanene. Hun jobbet også mye med det mentale, og hun har hele veien fokusert på at dette er en livsstilsendring, ikke en slankekur.

Ikke være utålmodig

En annen viktig suksessfaktor er ikke å være for utålmodig, sier Andrine.

– Jeg var fokusert og dedikert, men jeg hadde også mye fokus på hvor godt jeg hadde det i prosessen. Hvor godt det var både for kropp og sjel å spise sunn og næringsrik mat, å bevege på seg – og å ha tatt grep. Jeg jobbet også mye med ikke å innta “offerrollen”. Det er lett å syns synd på seg selv når man skal ned i vekt, og se på alle andre som spiser akkurat det de vil, mens man selv jobber beinhardt med selvdisiplinen, forteller Andrine.

– For meg ble det lettere å holde fokus da jeg tenkte på alt det jeg faktisk kunne spise. Og ikke minst å fokusere på at det fullt og helt var mitt eget valg hva jeg spiste. Ingen tvang meg til å spise sunt – om jeg ønsket det kunne jeg spise potetgull og sjokolade hver dag, men til hvilken pris? Hva var viktig for meg? Den kortvarige nytelsen av snacks eller sjokolade, eller det å ha en normalvektig, sunn, velfungerende og frisk kropp?