Festmåneden mai

Hurra! Festene står i kø. Rødt, hvitt og blått. Kremkaker og koldbord. Konfirmasjoner og 17. mai, is, rømmegrøt og pølser.

Det er en måned vi ser frem til, både fordi varmen og solen ofte viser seg fra en bedre side – og fordi det står mye sosialt og hyggelig på agendaen. Dette skal ingen ta fra oss. Vi skal glede oss og se frem til alt dette. Men i dette blogginnlegget er mitt mål å hjelpe de som syns det kan være litt utfordrende også. Som til og med gruer seg litt, på grunn av at de ikke helt vet hvordan de skal løse utfordringene. Vi skal nok komme oss helskinnet gjennom denne måneden også:)

 

Norske flagg – nesten et symbol på måneden mai

Sene netter med flytende kalorier

Mange deltakere er unge, og pleier å ta seg en aldri så liten «knært» eller tre natt til første mai og natt til 17. mai. Mange av de mer voksne pleier ofte å ta turen bortom naboen for et glass vin på denne årstiden – og også der snakker vi tre glass og enda flere til, når varmelampen kommer frem fra boden og praten går så inderlig lett.

På linken under, kan du se hvor mange kalorier noen av drikkene inneholder, og kanskje ta et valg ut fra dette. Selv pleier jeg å ha som en tommelfingerregel at et glass tørr hvitvin eller rødvin inneholder rundt 100 kalorier. Flytende kalorier

Konfirmasjonen

Det er ikke alltid så lett å vite hva som skal serveres av middager i en konfirmasjon. Men kjenner du de som skal arrangere selskapet godt, så kan du jo bare spørre, sånn «helt tilfeldig». Er svaret «koldtbord» så skal det ikke by på særlig mange utfordringer. Da kan du velge kylling (ta bort skinnet!), eggerøre, skinke, salat og annet som er magert og likevel deilig. Men skal det serveres en ferdig rett, er jo ikke valget fullt så lett. Da må du nesten spise det du får servert. Da er det lurt å legge inn en «planlagt smell», og det pleier jeg å løse på følgende måte:

Spise magert og riktig dagene før.

Spar kosemerkene dine til denne dagen!

Spise litt færre kalorier tidligere på dagen, den dagen man skal i selskap – uten å bryte måltidsrytmen. Det er ikke lett å ta riktige valg med lavt blodsukker og romlende mage..

Legge inn en ekstra treningsøkt – eller tre. Kanskje starte dagen med en halvtime ut i verden og tilbake? Det blir til sammen en time:)

Drikke et stort glass vann før du begynner å spise.

Ta bort synlig fett og legg igjen litt av sausen på tallerkenen.

Velg lettbrus om du ikke kan velge vann.

Bruk lang tid på dessert og kake – og ta kun en gang.

Kjenn etter om du er mett og fornøyd, eller om det kanskje er hodet som EGENTLIG har lyst på mer..

Rydd opp i smellen med en tur neste dag også:)

Til en konfirmasjon man skal i, er det veldig hyggelig for de som arrangerer om noen ønsker å lage en kake eller kan ta med noe annet. Da kan du være smart å lage en deilig kake som er litt sunnere enn de «vanlige» kakene. Selv er Roedes egen «Myk marengskake» min absolutte favoritt, og du kan finne oppskriften på denne her: Pavlova – Myk marengskake

Ellers kan jeg nevne at et fat med oppskåret frukt og sjokolademousse kan være et deilig alternativ. Du finner sjokolademousse-pakninger i hyllen sammen med geleer og vaniljesaus i butikken. Denne vispes i ca 2 minutter i 2 dl lettmelk, og settes til avkjøling i en time. Det finnes flere typer, min favoritt er den med mørk sjokolade. Ca. 450 kalorier i hele skålen – vi skal selvsagt kun bruke litt som «dip» til frukten.

17. mai

Også her gjelder det å forberede seg. Som nevnt over, så bugner 17. mai – frokosten nesten over, og det er «skikk og bruk» å spise seg stappmett. Også her kan du velge – og om det er du som skal være gjest, så kan du ta med noe sunt og godt for å sette på bordet. Mine favoritter på frokostbordet er grove hjemmebakte rundstykker, eggerøre med paprikapynt, flere typer røkt skinke (Provanceskinke…mmmm), Vita Hjertego majones og lett smør, kokt egg, oppskåret agurk, tomat og rødløk, friske bær og god nytraktet kaffe.

Senere på dagen er det ofte tog, og da er det selvsagt bare å marsjere i vei. På skolene rundt om, serveres det veldig ofte kaker og rømmegrøt, og man setter seg gjerne ned og slår av en prat med andre feststemte mennesker. Kan du klare å stå over fristelsene her, så er du kommet et godt stykke på vei. Rømmegrøt og nybakt «myk marengskake» kan du ha på lur hjemme – og glede deg til å nyte der, etter at stress og kav – og barneleker er unnagjort. Og hvem vet… kanskje du faktisk kjenner smaken av kaken også da?

Her finner du en lettere variant av rømmegrøten: Lettere variant av Rømmegrøt

Kanskje skal du la det være et mål at du klarer å holde deg til dette på 17. mai? Og om du ikke liker rømmegrøt, men elsker pølser, så finnes det mange gode alternativer også her.

Festmaten du bør droppe

17. mai meny

Lettere spekematmeny

 

Lykke til med den deilige, fargerike og feststemte måneden. Jeg har i hvert fall tenkt å kose meg like mye som alle andre. Det er ingen nedtur å leve med Roedekostholdet, når man lærer seg hva man kan gjøre i stedet for. Snarere tvert i mot! 

Hilsen Charlotte

Les hele artikkelen på bloggen.

Kom mai – du skjønne milde

Powered by Labrador CMS