Et lite førvårtegn er fastelavn som er førstkommende søndag. I gamledager var det nemlig slik at fastelavn også var et symbol på skillet mellom vinter og sommer. Ikke rart det gir en fornemmelse om at det snart er vår. Før i tiden pyntet man kvister som et symbol på en fest, i tillegg til at det var mye mat som skulle spises denne søndagen.

Hvorfor feirer vi egentlig fastelavn?

Fastelavn er egentlig en gammel kristen tradisjon og betyr “kvelden før fasten”. Opprinnelig etterfølges en tredagers faste i etterkant av fastelavnssøndagen. Dagen ble egentlig kalt fleskesøndag med mye mat som skulle fortæres, både salt og søtt. Restene av denne gamle skikken er de klassiske fastelavnsbollene.

Det er en ærlig sak at bollene smaker godt, og at fastelavn gir gode assosiasjoner for mange.

Fastelavnsboller med Roede-vri

Det er ingen ting i veien for å kose seg med fastelavnsboller med masse attåt på søndag, men noen synes det blir litt vel mektig. Er du en av de så kan du teste denne Roede-oppskriften som er er en litt lettere variant enn de tradisjonelle bollene, men med den samme gode smaken.

Vi har i tillegg oppskrift på noen fantastiske havreboller som metter litt lenger grunnet et litt høyere innhold av fiber. Passer også ypperlig på søndagsturen som en ekstra god niste. Test ut og finn din favoritt!

Nyt en bolle med krem og syltetøy – eller prøv en variant med lettere fyll, friske bær og litt grovere mel. Fasetlavn blir det uansett!

Boller med krem

Dette trenger du til 30 boller

  • 5 dl skummet melk
  • 10 g gjær
  • 100 g margarin
  • 3 dl mager kesam
  • 1 dl sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 18 dl hvetemel

Slik gjør du

Smelt margarin i en kjele og ha i melk.  Rør ut gjær i den lunkne blandingen. Bland inn kesam, sukker, salt, vaniljesukker og kardemomme i gjærblandingen.  Tilsett melet litt etter litt og elt deigen til den er smidig og slipper bollen.

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (30-40 minutter). Kna deigen godt etter heving, og trill den ut til en lang pølse som du deler i 30 like emner. Trill emnene til runde boller. Sett bollene på en bakepapirkledd stekeplate, dekk over med plast og la dem etterheve i 20-30 minutter. Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Del bollene i to og fyll dem med f.eks. lettere syltetøy og pisket krem eller blande vaniljekrem og vanlig krem. Dryss litt melis over og server straks.

TIPS: Hvis du ønsker lettere fyll kan du bruke vaniljekesam. Bytt gjerne ut noe av hvetemelet med fullkornsmel. Smaken blir den samme, men bollene blir mer fiberrike.

Eltefrie og litt sunnere rosinboller med nøtter

Hvorfor ikke lage litt sunnere boller når de smaker like godt? Disse bollene er laget med rosiner og en blanding av nøtter. Her er det selvsagt flust av muligheter for variasjoner. Denne oppskriften på eltefrie og litt sunnere rosinboller er hentet ut av den nye boken til Ina-Janine Johnsen Eltefri bakst – gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt.

Foto: Ina-Janine Johnsen. Oppskrift er