For mange er starten på et nytt år en fin anledning til å forbedre noen vaner man ikke er helt fornøyd med, men mange er også forvirret over hvilke råd man egentlig bør følge. I Grete Roede baserer vi oss på kostrådene fra Helsedirektoratet, som er basert på systematiske kunnskapsoppsummeringer og forskning på feltet. 

Forvirring rundt kostrådene

I en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på vegne av Nestlé høsten 2016, kom det frem at mange syns det er vanskelig å vite hvilke kostråd de skal følge. Helsedirektoratets kostråd er basert på den i dag tilgjengelige vitenskapelige dokumentasjonen og vil revideres når ny kunnskap kommer til. Dette gjør det trygt å følge Helsedirektoratets råd.

Fra vilje til vane

Det er ikke alltid lett å leve som vi ønsker. Den samme undersøkelsen viser også at når vi først har bestemt oss for hvilke råd vi ønsker å følge, er det ikke så lett å faktisk følge opp. Bare halvparten syns det går greit å spise som de har bestemt seg for. Både planlegging og motivasjon er viktig for å klare å holde en ny vane. I begynnelsen av en endringsprosess kreves det bevissthet og vilje for å ta de rette valgene. Erfaring fra våre kursdeltagere er at det er lettere å gjennomføre endring når man gjør det sammen med andre i en kurssammenheng.

Kvinne med muffins i hånden

Et variert kosthold

Ulike matvarer bidrar med ulike næringsstoffer. Derfor anbefales variasjon i kostholdet. Det finnes mange måter å sette sammen et sunt kosthold på, også innenfor Helsedirektoratets anbefalinger. I Grete Roede er vi opptatt av matglede. Alt kan spises, bare ikke alltid. Det handler om å finne den gode balansen mellom å ikke alltid takke ja til alle fristelsene, men heller ikke alltid takke nei.

Sunn vektreduksjon

Vektreduksjon handler ikke om å spise mindre, men om å spise riktig mat som gir deg energi, overskudd og livsglede. Selv om du skal ned i vekt skal du ha det bra underveis mot din trivselsvekt. Et vekttap på 0,5-1 kg per uke regnes som en sunn vektreduksjon. Spiser du for lite risikerer du at kroppen går i «sparebluss», noe som vil motvirke en vektreduksjon.

Få daglig middagstips fra Grete Roede på mail. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Det å endre kostholdsvaner trenger ikke være kjedelig eller begrensende. Tvert i mot. Det kan være spennende og berikende for flere sanser enn smakssansene. Sunnere vil jo veldig ofte bety mer grønnsaker som igjen vil bety flere fargerike matvarer. Personlig føler jeg meg alltid supersunn når jeg står og kutter opp masse grønnsaker i mange farger. Det inspirerer til flere sunne valg!

Med ønske om fargeglade og sunne dager!
Hilsen Kari