En god kroppsholdning sier mye om oss mennesker: I tillegg til å være viktig for å unngå fysiske plager, utstråler en riktig kroppsholdning selvtillit og trygghet og får oss til å se høyere ut. Men det at vi bruker så mye tid sittende foran skjermer får konsekvenser for kroppsholdningen vår, og det å få en bedre holdning og opprettholde den, er ikke alltid like lett.

Derfor kan du i denne artikkelen lese om hvorfor riktig kroppsholdning er så viktig for å unngå muskel- og skjelettplager, hvordan sovestilling og sittestilling påvirker kroppsholdningen din, samt hvilke typer treningsøvelser som kan gi en bedre holdning.

Hvorfor er god kroppsholdning viktig?

Har du en dårlig holdning, kan dette over tid føre til negative endringer i strukturen og funksjonen til ryggraden din. Det finnes flere faktorer som kan føre til dårlig kroppsholdning, som stress, fysisk arbeid, graviditet, fedme og dårlig fottøy.

Dersom du gjør litt innsats for å få en bedre holdning, kan det få mange positive konsekvenser for kroppen din:

  • Det forebygger muskel- og skjelettplager, særlig i rygg og nakke.
  • Det forhindrer misdannelser i ryggraden.
  • Det holder bein og ledd i riktig stilling.
  • Det forhindrer tretthet.
  • Det bidrar til en mer fleksibel kropp.
  • Det holder kroppen skadefri.

 

GOD HOLDNING: Riktig sittestilling er viktig. for en god holdning.

Hva er riktig kroppsholdning?

Når du har en god kroppsholdning, bruker kroppen også mindre innsats på å utføre daglig eller fysisk aktivitet. Enten det er jogging, dans, ståing eller sitting, vil en god holdning gjøre at du utfører denne aktiviteten mer effektivt.

Ryggradens stilling er det essensielle for å oppnå en god holdning. Holdningen er riktig når ryggen og ryggraden er på linje med skuldrene. Riktig holdning skal opprettholde kroppens naturlige kurver i nakken, midt på ryggen og nedre del av ryggen. Hodet skal holdes oppreist på skuldrene og skuldrene skal være på linje med hoftene. Når du står, er det viktig å fordele vekten jevnt på begge føttene og holde armene avslappet på sidene av kroppen.

Fysiske øvelser for bedre holdning

En av de beste måtene å bedre kroppsholdningen på, er gjennom øvelser som styrker kjernemuskulaturen din. Dette er muskelgrupper som er viktige for å stabilisere bekken og ryggrad, og å holde dem i sin naturlige posisjon. Bevisstgjørende trening og aktiviteter som yoga og pilates er derfor veldig gode øvelser for å få en bedre holdning.

Les ogsåSterk med strikk.

Stavgangstrening er en annen øvelse som er bra for holdningen din. Stavgangstrening er litt mer skånsom for kroppen enn jogging, og er en treningsform som trener de store muskelgruppene i øvre del av rygg, skuldre og armer, som igjen kan gi bedre kroppsholdning.

Dersom du foretrekker å jogge, kan det være lurt å gjøre det på mølle. Siden du da løper på et jevnt underlag i stabil fart, er det enklere å fokusere på å løpe med riktig kroppsholdning. Styrketrening i øverste del av ryggen er også bra. Du kan gjøre enkle øvelser hjemme på stuegulvet, og svømming, langrenn og roing er også gode aktiviteter.