Bedre hverdag med riktig kroppsholdning

En god kroppsholdning sier mye om oss mennesker: I tillegg til å være viktig for å unngå fysiske plager, utstråler en riktig kroppsholdning selvtillit og trygghet og får oss til å se høyere ut. Men det at vi bruker så mye tid sittende foran skjermer får konsekvenser for kroppsholdningen vår, og det å få en bedre holdning og opprettholde den, er ikke alltid like lett.

Derfor kan du i denne artikkelen lese om hvorfor riktig kroppsholdning er så viktig for å unngå muskel- og skjelettplager, hvordan sovestilling og sittestilling påvirker kroppsholdningen din, samt hvilke typer treningsøvelser som kan gi en bedre holdning.

Hvorfor er god kroppsholdning viktig?

Har du en dårlig holdning, kan dette over tid føre til negative endringer i strukturen og funksjonen til ryggraden din. Det finnes flere faktorer som kan føre til dårlig kroppsholdning, som stress, fysisk arbeid, graviditet, fedme og dårlig fottøy.

Dersom du gjør litt innsats for å få en bedre holdning, kan det få mange positive konsekvenser for kroppen din:

GOD HOLDNING: Riktig sittestilling er viktig. for en god holdning.
  • Det forebygger muskel- og skjelettplager, særlig i rygg og nakke.
  • Det forhindrer misdannelser i ryggraden.
  • Det holder bein og ledd i riktig stilling.
  • Det forhindrer tretthet.
  • Det bidrar til en mer fleksibel kropp.
  • Det holder kroppen skadefri.

Hva er riktig kroppsholdning?

Når du har en god kroppsholdning, bruker kroppen også mindre innsats på å utføre daglig eller fysisk aktivitet. Enten det er jogging, dans, ståing eller sitting, vil en god holdning gjøre at du utfører denne aktiviteten mer effektivt.

Ryggradens stilling er det essensielle for å oppnå en god holdning. Holdningen er riktig når ryggen og ryggraden er på linje med skuldrene. Riktig holdning skal opprettholde kroppens naturlige kurver i nakken, midt på ryggen og nedre del av ryggen. Hodet skal holdes oppreist på skuldrene og skuldrene skal være på linje med hoftene. Når du står, er det viktig å fordele vekten jevnt på begge føttene og holde armene avslappet på sidene av kroppen.

Fysiske øvelser for bedre holdning

En av de beste måtene å bedre kroppsholdningen på, er gjennom øvelser som styrker kjernemuskulaturen din. Dette er muskelgrupper som er viktige for å stabilisere bekken og ryggrad, og å holde dem i sin naturlige posisjon. Bevisstgjørende trening og aktiviteter som yoga og pilates er derfor veldig gode øvelser for å få en bedre holdning.

FOR MYE SKJERMTID: Det at vi bruker så mye tid sittende foran skjermer får konsekvenser for kroppsholdningen vår.

Les ogsåSterk med strikk.

Stavgangstrening er en annen øvelse som er bra for holdningen din. Stavgangstrening er litt mer skånsom for kroppen enn jogging, og er en treningsform som trener de store muskelgruppene i øvre del av rygg, skuldre og armer, som igjen kan gi bedre kroppsholdning.

Dersom du foretrekker å jogge, kan det være lurt å gjøre det på mølle. Siden du da løper på et jevnt underlag i stabil fart, er det enklere å fokusere på å løpe med riktig kroppsholdning. Styrketrening i øverste del av ryggen er også bra. Du kan gjøre enkle øvelser hjemme på stuegulvet, og svømming, langrenn og roing er også gode aktiviteter.

Riktig sittestilling er viktig for god holdning

Når vi er på jobb eller hjemmekontor og sitter foran datamaskinen, er det vanlig å synke ned i en dårlig sittestilling. Når man har en slik sittestilling flere timer i strekk, fører det fort til muskelsmerter og ubehag.

For å ha en sittestilling som er bra for kroppen din, er det viktig å holde kroppen oppreist, slik at ryggraden hviler godt mot ryggstøtten.

GOD SØVN gjør deg mer robust.

Det er ikke alltid kurven i ryggen stemmer overens med formen på stolen og at en del av ryggen dermed ikke er i kontakt ryggstøtten. Dette gjelder som regel den nedre delen av ryggen, så for å oppnå en så god sittestilling som mulig, kan du for eksempel bruke en pute. Når ryggen er rak og hviler godt i stolen, sørger du for at føttene står vinkelrett på bakken, slik at både bak- og forfot hviler uanstrengt.

En god sittestilling er også avhengig av at skuldrene er avslappet og at albuene sitter inntil kroppen mens de hviler på pulten. Glem heller ikke at kroppen er skapt for bevegelse, så ta jevnlige pauser fra sittingen og gå en liten tur.

Hvilken sovestilling er best?

Å få god hvile er veldig viktig for oss mennesker, også for at vi skal ha en sunn og sterk ryggrad som bærer oss godt. Derfor er det lurt å prøve å ha en sovestilling som gagner oss også når vi er våkne.

Dersom du vil ligge i en sovestilling som er mest skånsom for ryggraden din, bør du sove enten på ryggen eller på siden. Ligger du på ryggen, har du en sovestilling der ryggraden har en stabil og naturlig posisjon, og som minsker sjansen for ryggsmerter. Også når du sover på siden, beholder ryggraden sin naturlige kurve. Mange finner denne sovestillingen mest komfortabel. Legger du en middels tykk pute mellom knærne, kan dette også bidra til å øke blodsirkulasjonen.

Sover du på ryggen, kan du tillegg til hodeputen også legge en pute under knærne og en annen tynn pute under korsryggen.

Fosterstilling er en annen gunstig sovestilling, og for mange er det lettest å sovne i denne stillingen. Fosterstilling regnes også som den beste sovestillingen for gravide.

Få en varig livsstilsendring med Roede-metoden

Uansett hvorfor og hvordan du ønsker en sunnere livsstil, er du nødt til å ha hodet med deg. Dersom du ønsker en livsstilsendring som er mer enn midlertidig, er det derfor viktig å se sammenhengen mellom alle aspektene som skal til for å lykkes.

Roede-metoden er en helhetlig metode som legger vekt på sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, motivasjon og, ikke minst, støtte og oppfølging. Hos oss kan du melde deg på flere kurs som får deg i gang med livsstilsendringen.

Det er alltid lettere å lykkes med andres hjelp!

Powered by Labrador CMS