Visste du at ved å bytte ut matvarer med mye mettet fett til fordel for umettet fett kan gi redusert risiko for hjerte- og karsykdommer? En ny norsk studie publisert i British Journal of Nutrition oktober 2016, viser at små grep i kostholdet kan redusere kolesterolet betraktelig. Funnet bekrefter dermed at man fint kan leve og spise som normalt, og likevel gjøre noe bra for kroppen sin.

Hjerte- og karsykdommer er fortsatt en av hovedårsakene til dødsfall i Norge, hvor det i 2014 døde 11.719 personer som følge av sykdommen. Risikofaktorer som arv og kjønn kan vi dessverre ikke gjøre så mye med, men andre risikofaktorer som høyt kolesterol, røyking, høyt blodtrykk, stress, diabetes type II, overvekt og mangel på regelmessig fysisk aktivitet er heldigvis faktorer vi selv kan påvirke.

I 1997 lanserte Mills DA Vita hjertego` serien. Dette er en serie produkter som bidrar til et hjertevennlig kosthold ved at de er rike på umettet fett og fiber, inneholder mindre salt, i tillegg til at noen av produktene inneholder naturlige plantesteroler eller betaglukaner som kan redusere kolesterolet vi får gjennom maten.

Brødskiver med lite kolesterol

Foto: Mills DA

Det er forskere ved Universitet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus, sammen med Mills DA som gjennomførte og står bak studien*. I åtte uker ble 99 testpersoner delt i to grupper hvorav den ene gruppen spiste hverdagsprodukter med vanlig mengde mettet fett, som har en uheldig kolesteroløkende effekt, mens eksperimentgruppen byttet ut ti hverdagsprodukter med tilsvarende Vita hjertego´ produkter, som er rike på det kolesterolsenkende umettede fettet. Det ble tatt hensyn til normale porsjonsstørrelser og utover dette spiste testpersonene akkurat det de ville, trente som vanlig, og gjorde ingen spesielle endinger med kosthold eller livsstil.

Resultatene er slående, hvor gruppen som byttet ut mettet fett med umettet fett reduserte kolesterolet med 11 %. Det tilsvarer en reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdommer med hele 27 %**.

Denne studien bekrefter helsemyndighetenes kostholdsråd og kan gi stor helsegevinst. Å erstatte mettet fett med flerumettet fett, sammen med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil, bidrar til å opprettholde normale kolesterolverdier, og viser at små grep som lar deg beholde dine matvaner kan være veien til et sunt og godt kosthold uten sære dietter, med en lang «nei-liste».

Da Mills DA lanserte Vita hjertego’ på 90-tallet, var det vitenskapelig dokumentert at å bytte mettet med umettet fett hadde en forebyggende effekt med tanke på det «dårlige» LDL- kolesterolet. Den nye studien dokumenterer at produkter som utvikles i tråd med myndighetenes kostholdsanbefalinger gir en effekt på helsa.

Her kan du lese mer om hvorfor Vita hjertego’ er bra for hjertehelsen din, og om de sunne råvarene raps- og solsikkeolje.