Nytt år med nye muligheter. Jeg håper du blir en matredder i 2018! Start med å innføre en dag i uken der dere spiser restemat. Hos oss er dette restetorsdag.

Hver restetorsdag sjekker vi først kjøleskapet for hva vi har av mat og hvilke rester som eventuelt er igjen fra tidligere i uken. Kan vi lage noe godt ut av noe av det? Hva med en gryte eller en omelett med litt restekjøtt i og en deilig salat ved siden av?

Foto: Tove K. Breistein

Du får oversikt

Noen ganger har vi mat som vi bare kan varme opp igjen, andre ganger er det slappe grønnsaker som virkelig bør spises. Det gode med en dag med fokus på å spise rester er at vi går igjennom det vi har. Vi får oversikt, spiser opp det som bør spises og kan dermed begynne å planlegge mat for uken etter. I tillegg blir dette ofte en dag der vi lager noe godt. Som smoothie, for å bruke opp kjip frukt eller bananboller for å redde de brune bananene.

Oppskriften på bananboller er enkel; Du moser to brune bananer og heller i 2,5 dl havregryn. Vi tar også i kanel og rosiner. Da har vi gode bananboller på en, to, tre!

Matkirkegård i fryseboksen?

Hvis det er lite spennende å finne i kjøleskapet så sjekker vi frysen. Visste du at fryseboksen eller fryseskapet i de tusen hjem ofte har en tendens til å bli en matkirkegård? Ja, du leste riktig. En matkirkegård!

Tenk deg bare selv hvor god samvittighet du får når du har rester etter middag. Så legger du det i en boks og inn i frysen. Ute av syne ute av sinn. Du tenker at du har redder maten! Men fakta er at mye av det vi legger i frysen blir liggende der alt for lenge. Kalkunrestene fra nyttårsaften tåler å ligge ett helt år i frysen, men du bør klare å spise dem opp innen det nye året er omme.

Spis deg ut av skap og boks

Alt for mange finner mat de frøs ned for åresvis siden når de tar et dypdykk i fryseboksen. Vi har bare et fryseskap hjemme hos oss. Det begrenser hva vi har plass til. Men husk å bruke restetorsdag eller den dagen i uken der du har bestemt deg for å spise rester, til også å sjekke fryseboksen! Det er så godt å spise seg ut av både fryseboks og kjøleskap. Det er jo merkelig hvor lett det er å glemme at vi har handlet inn mat som ligger bakerst i kjøleskapet eller nederst i frysen.

Enkelt mål

Jeg tenker at målet om å ha en fast restedag i uken er ganske enkelt å gjennomføre. Det er bare til å bestemme seg. Legg det inn i matplanen din. Kanskje det kan bli en av de mest spennende matdagene i uken. Restedagen fører til kreativitet fordi du må bruke det du har. Jeg er sikker på at du vil sette pris på å ha en slik dag i uken.

Riktig godt nyttår – takk for at du er en matredder!

Mette Nygård Havre,
leder folkebevegelsen