Vann gir oss tilførsel av væske uten å bidra med ekstra kalorier eller avfallsstoffer som kroppen må kvitte seg med. Vann er sunt og vann er den beste tørstedrikken. Men, hvor mye vann trenger vi egentlig?

Det livssviktige vannet

Vann er nødvendig for selve oppbyggingen av cellene, det hjelper til med å løse opp og transportere andre stoffer i kroppen, og det har en viktig rolle knyttet til reguleringen av kroppstemperaturen.

Kroppen kan klare seg i flere uker uten mat, men ved et for lavt væskeinntak vil døden inntreffe bare i løpet av få dager.

Vann utgjør vanligvis mellom 50 og 70 % av kroppsvekten hos voksne. Vi har behov for jevnlig påfyll fordi kroppen hele tiden skiller ut vann via huden og pusten, samt urin og avføring.

FORFRISKENDE: Pimp opp vannet med noen skiver sitron eller lime.

Hvor mye vann trenger man?

Vi trenger 2-2 ½ liter væske per dag, menn noe mer enn kvinner. Omtrent halvparten av dette får vi via maten vi spiser. Altså bør vi drikke 1-1 ½ liter væske om dagen. Ved fysisk aktivitet og i varmt klima øker behovet.  Du kan erstatte noe av vannet med te, mineralvann, saft (lettsaft) og drikkevann tilsatt smak.

Kun 2 % væsketap vil redusere din fysiske yteevne

Vi tenker kanskje ofte på mat som en viktig faktor for yteevne og overskudd, kanskje spesielt på trening. Det er viktig at blodsukkeret er noenlunde stabilt, absolutt, men væskeinntaket for yteevne glemmes til stadighet.

For lite væske kan føre til konsentrasjonsvansker, svimmelhet, kvalme og vondt i hodet. Allerede ved et væsketap på 2 prosent, vil den fysiske yteevnen reduseres. Du kan bli mer anpusten, sur i muskulatur, svimmel, kvalm, hodepine og ukonsentrert. Dette gjelder både under aktivitet, men også i hverdagen forøvrig.

Når skal vi drikke?

Det er tørsten som forteller deg at kroppen din trenger vann. Når du kjenner tørst, har imidlertid kroppen din allerede tapt en del væske. Det lønner seg derfor å drikke i tide, og det er ingen andre drikker som kan utkonkurrere vann. Vann har verken energi som må forbrennes eller unyttige stoffer som kroppen må kvitte seg med i neste omgang.

Vann kan dempe appetitten noe om du drikker et par glass før et måltid eller når du kjenner sult mellom måltidene. Det kan derfor være lurt å innarbeide gode rutiner på vanndrikkingen.

All type drikke inngår i væskeregnskapet, men husk at vann foretrekkes av kroppen!