Nordmenn spiser stadig for lite fisk. Til tross for at de aller fleste kan mye om helsefordelene med å spise fisk, har forbruket av fisk og sjømat gått ned nesten 10 prosent siden 2015.

Anbefalingen er å spise 300-450 gram fisk i uken, hvorav 200 gram bør være fet fisk. Ved å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, er man i mål. Ved å spise fisk to ganger i uken, reduserer man risikoen for slag, hjertesykdom, hjertesvikt, plutselig hjertedød og hjertesvikt.

Men selv om vi spiser for lite fisk, ønsker heldigvis 6 av 10 å spise mer fisk. En god måte å få til dette på er ved å velge fiskepålegg, som kan nytes både til frokost, lunsj og kvelds. Fiskepålegg er med andre ord en genial mulighet til å spise fisk utenom middagsmåltidet.

Utvalget av fiskepålegg er stort, og kan i stor grad bidra til å dekke fiskebehovet!

I fiskepåleggene brukes laks, makrell, sardiner osv, som er gode kilder til omega-3 fettsyrer, vitamin D, jod, selen og sink.

Setter du mål om å ha fiskepålegg på en brødskive om dagen tilsvarer det faktisk 1 fiskemiddag per uke!

Les også: Derfor er det viktig å spise fisk.

Lag din egen sild, da har du full kontroll på innholdet.

Tips til fiskepålegg

  • Kaviar. Passer for eksempel godt med et par skiver agurk, gjerne sammen med gulost eller egg.
  • Sild. Dette pålegget spises nok som oftest av voksne, og her finnes det mange varianter å velge mellom, som tomatsild, sennepsild og rømmesild. Eller hva med å lage din egen limesild?
  • Makrell i tomat. Hvis du ikke er så glad i fiskesmaken er makrell i tomat et godt alternativ. Makrell er en av de feteste fiskesklagene som gir mye av det sunne umettede fettet. Makrell i tomat kommer i mange varianter, og flere av dem “kamuflerer” makrellsmaken veldig bra. Peppermakrell er også godt på brødskiven.
  • Røkt laks eller ørret. Dette er godt pålegg når man skal kose seg litt ekstra, for eksempel sammen med kokt egg eller eggerøre. God både varm og kald. Et nytt pålegg på markedet er Laksepålegg som består av 40 % varmrøkt laks, og finnes i to smakfulle varianter med myk konsistens. En variant med vårløk og sitron og den andre med pepper.