Det finnes et mylder av alternativer i grønnsaksdisken, og det er ikke alltid like lett å vite hvilke grønnsaker som er de sunneste eller hvor mye grønnsaker man skal spise hver dag. Men er det noe alle ernæringsfysiologer og kostholdsekspert er enige om, så er det at vi burde spise mer grønnsaker.

Å spise tilstrekkelig med grønnsaker er ikke bare viktig om du vil gå ned i vekt. Grønnsaker er også avgjørende for et sunt og balansert kosthold, og sammen med frukt utgjør de en viktig kilde til vitaminer, mineraler, vann, antioksidanter og fiber.

Det er vitenskapelig bevist at grønnsaker bidrar til å forebygge sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft. Frukt og grønnsaker inneholder nemlig en rekke fargerike plantestoffer, som er viktige for å beskytte kroppen vår mot disse sykdommene.

Hvor mye grønnsaker bør man spise per dag?

De fleste av oss spiser for lite grønnsaker. Det er anbefalt av Helsedirektoratet å spise minst 5 porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag.

Én porsjon tilsvarer 100 gram og minst halvparten av disse fem om dagen bør være grønnsaker. Akkurat hvor mye grønnsaker per dag som gir den beste helsegevinsten er ikke helt sikkert, men spiser du mer enn den anbefalte mengden, er det bare positivt for kroppen din.

Grønnkål på et bord

Hva er de sunneste grønnsakene?

Selv om alle grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og fiber, er det noen som har spesielle fordeler:

  • Brokkoli er en ekte ernæringsskatt. Spiser du 200 gram brokkoli, har du dekket mer enn det daglige behovet for C-vitamin. Den er i tillegg en meget god kilde til A-vitamin og folat (vitamin B9).
  • Blomkål er naturlig høy på fiber og B-vitamin. Det høye fiberinnholdet kan bidra til en bedre fordøyelse og sunn tarmflora.
  • Kålrabi er en svært anvendelig grønnsak som er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Særlig C-vitaminnivået er veldig høyt i kålrabi.
  • Grønnkål inneholder mye fiber, antioksidanter, kalsium, C-vitamin, jern og en rekke andre næringsstoffer som kan bidra til å forebygge ulike helseproblemer.
  • Tomat er den viktigste næringskilden til antioksidanten lykopen, som har vært knyttet til mange helsemessige fordeler, som redusert risiko for hjertesykdom og kreft. Tomat er også en god kilde til betakaroten, C-vitamin, folat, K-vitamin og kalium,
  • Gulrot skiller seg ut som en grønnsak tettpakket med A-vitamin og betakaroten. Gulrot kan bidra til å bevare synet og er bra for huden.
  • Norsk løk er faktisk blant våre aller sunneste grønnsaker. Løk kan virke forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, redusere kolesterolnivået og beskytte mot mange former for kreft. Løk styrker også immunforsvaret.

Det beste er å spise variert med grønnsaker – i alle regnbuens farger, siden grønnsaker inneholder ulike næringsstoffer.

Dersom du er opptatt av å spise grønnsaker med høyt innhold av jern, anbefales det å spise de aller grønneste grønnsakene; Grønnkål, spinat og brokkoli er eksempler på grønnsaker med mye jern.

Tilberedning av grønnsaker

Det finnes mange måter å tilberede grønnsaker på. Mange liker å tilberede grønnsakene i panne eller wok, som en rykende god suppe, eller i en frisk og leskende smoothie. Men mange grønnsaker blir kanskje aller best om du baker dem i ovn eller legger dem på grillen.

Grønnsaker i ovn

Så godt som alle grønnsaker kan tilberedes i ovn, men særlig rotgrønnsaker egner seg godt til å ovnsbakes. Rotgrønnsaker er både næringsrike og smakfulle, så ved å tilberede dem i ovn får du tilbehør som er godt både for ganen og kroppen.