Den andre fredagen i oktober feires verdens eggdag. Egg er en råvare med utallige bruksområder, så enten du liker egget ditt bløtkokt, hardkokt, stekt eller som ingrediens i en rett, håper vi du blir med på feiringen.

Egg er en komplett proteinkilde

Egg bidrar med proteiner av beste kvalitet, i tillegg til en rekke vitaminer og mineraler, og spises av alle folkeslag fra alle religioner over hele verden. I fattige deler av verden er egg en viktig del av kostholdet, nettopp fordi det er så næringsrikt. Protein er kroppens byggemateriale som vi trenger mye av når kroppen er i vekst, men også voksne trenger protein for å vedlikeholde kroppen.

Egg som pålegg

Kok det, stek det, lag eggerøre, omelett eller eggesalat. Egg som pålegg har mange muligheter og metter godt. Egg passer like godt på frokostbordet som i matpakken. Kan vi friste med vår Cherryomelett eller Eggesalat med røkelaks og reker?

cherryomelett

I dag er det verdens eggdag – da unner vi oss noe ekstra godt med egg.

Slik koker du egg

Når du skal koke egg er det en fordel å bruke romtempererte egg, både for at de ikke skal sprekke under koking og for at de skal bli lettere å skrelle etterpå. Har du kalde egg kan det være lurt å stikke et lite hull i den butte enden på egget slik at luften kommer ut. Da holder egget seg helt og fint under koking. Å koke det perfekte egget kan være en utfordring. Størrelsen på egget spiller blant annet inn. Her er en oversikt over omtrente koketider:

  • Bløtkokt: 3-6 minutter
  • Smilende: 6-8 minutter
  • Hardkokt: 8-10 minutter

Egg og holdbarhet

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk. Matprat.no forsikrer at norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier. Det er derfor ingen grunn til å kaste eggene, selv om de ifølge eggekartongen har gått ut på dato. Eggene smaker godt og er helt trygge å spise i flere uker etter at datostemplingen er gått ut. Eggene trenger heller ikke ligge helt nedkjølt. 12 grader er ideell temperatur.

Egg og kolesterol

Eggeplommen inneholder en del kolesterol. Kolesterol fra maten bidrar imidlertid lite til den samlede kolesterolmengden i kroppen og har derfor relativt liten betydning for kolesterolnivået i blodet for de fleste. Inntaket av mettet fett har mye større betydning for kolesterolnivået i blodet enn hva inntaket av kolesterol fra maten har. Dersom du har høyt kolesterol eller problemer med hjerte- og karsykdom må du ta mer hensyn til hvor mange egg du spiser.

Unn deg et egg på verdens eggdag du også:)