Torhild Bjørnrud (48) fra Bergen hadde alvorlig grad av fedme, og var syk og utbrent da hun bestemte seg for å endre livsstil. Listen over sykdomsdiagnoser og tilhørende medisiner var lang. Hun fikk diabetes i voksen alder, og tok medisiner for å holde blodsukkeret under kontroll. I tillegg ble hun medisinert for blant annet angst og depresjoner. Trøstespising var blitt normalen, og mat ble brukt til både trøst og belønning.

«Jeg fant alltid en unnskyldning for ikke å bevege meg, eller et påskudd for å være hjemme.»

FOTO: Svend Aage Madsen – Se og Hør.

Ukritisk matinntak

Med en høyde på 150 cm og en vekt på nesten 100 kilo, regnet Torhild seg frem til at hun hadde en BMI på 44, noe som tilsvarer alvorlig grad av fedme. Hun antar selv at et ukritisk matinntak, og mye godteri, var en av de viktigste årsakene til at hun stadig ble tyngre. Samtidig gir hun stress og medisiner en del av skylden. Hun hadde et medisinskap som til enhver tid var stappfullt, uten at hun på noe vis ble bedre. Hun var fullstendig utbrent, og kunne sove i bortimot 20 timer i døgnet. «Vondtene» i kroppen var så store at Torhild fikk smertestillende på blå resept.

I dag takker hun Roede-kursleder Linda Hetlevik for hjelpen med å bygge opp en ny og sunnere livsstil. Torhild har lært seg strategier for å takle stress og problemer på andre måter enn å dytte i seg snop og mat. Hun forteller at livet fortsatt er litt opp og ned, og at hun har erkjent at hun mangler selvkontroll. Det finnes derfor ikke sjokolade og godteri i huset lengre. Det inneholder simpelthen for mange kalorier og for lite kos.

Støtte fra familien

Ektemannen til Torhild har vært en god støtte i endringsprosessen, og nyter selv godt av endringene i hverdagen. Han har gått ned over 10 kilo, men forteller at det viktigste har vært at formen er blitt mye bedre for dem begge. Ekteparets nye livsstil innebærer nemlig at de er blitt flinkere til å sette av tid til å trene. Det lokale treningssenteret er blitt fast inventar, og de er flittige brukere av gruppetimer der de trener både kondisjon og styrke. Paret har også gjennomført flere mosjonsløp, og planlegger nå ferier til destinasjoner hvor de kan være i aktivitet og gå fjellturer.