Hver dag tar vi mellom 2.500 – 10.000 mindre eller større avgjørelser. De fleste avgjørelsene går nærmest automatisk, noe som er nødvendig når man skal ta så mange beslutninger.

Men er du bevisst på de valgene som får konsekvenser for kropp og helse, eller lar du automatikken råde der også?

Ubevisst spising

Kanskje har du en del ubevisste handlinger, og ting du gjør av gammel vane? Du har sikkert flere ganger puttet noe i munnen, og etterpå tenkt, “Hvorfor gjorde jeg dette?” Du kjenner deg kanskje også igjen i at én eller flere osteskiver går rett i munnen når du tilbereder mat. Eller at du putter rester i munnen samtidig som du rydder av bordet. Dette er typiske eksempler på ubevisst spising.

Vær bevisst når du handler

Markedsføring virker. Vi påvirkes av hvordan varene blir plassert og presentert i butikkene. Vi tar med andre ord mange ubevisste valg når vi handler, uten å være klar over det. For å handle mer bevisst er det best å ha en handleliste som du ikke viker fra. Har du gjort bevisste mat-innkjøp, så er det heller ikke noe problem når du åpner matskapet hjemme, for der ligger det da bare mat som gir deg god helse, samt passe mengder av det du kan kose deg med en gang i blant.

Les også: En kropp i balanse

 

Våre tips for å ta bevisste matvalg

  1. Bruk en mindre tallerken. Ved å krympe tallerken noen cm vil du spare deg for kalorier samtidig som du opplever å spise en full porsjon.
  2. Bli bevisst på hvilke situasjoner du spiser i selv om du egentlig ikke er sulten. Lag en alternativ plan for hva du kan gjøre i stedet når dette behovet melder seg.
  3. Spis alltid sittende, sakte og oppmerksomt. Da gir du hjernen tid til å registrere metthetsfø Det tar gjerne 20 minutter før hjernen registrerer at du er mett og du kan rekke å spise ganske mye på 20 minutter om du ikke tar det med ro.
  4. Bestem deg før du går inn i butikken og minn deg selv på at du ikke skal kjøpe noe annet enn det du har på
  5. Ros deg selv hver gang du greier å få litt mer kontroll. Kjenn på godfølelsen det gir å bestemme selv!

Når du over tid gjør bevisste valg, vil disse valgene bli til gode vaner!

Resultatet av disse gode vanene er at du sannsynligvis blir mer fornøyd med deg selv og din egen tilværelse. Det blir lettere å komme i trivselsvekt og beholde trivselsvekten.

Da har du blitt sjef over din egen kropp!