Kim Tommy Byberg (25) fra Lillesand begynte på Roede-kurs våren 2017. Han var da 24 år og vekten viste 175 kilo. Kursleder Helene Hårklau husker godt første kursdag for Kim Tommy. Han stod på vekten første kursdag, ble blekere og blekere og begynte å hyperventilere. Han så på meg, kan du hjelpe meg? Da startet reisen sammen med Kim Tommy.

Hjelpen kom fra arbeidsplassen

Kim Tommy jobber som kokk i barnehage, og det var nettopp på arbeidsplassen hjelpen først skulle komme fra. Kim Tommys sjef, Astrid Schmidt, fikk han med på et Roede kurs. Hun hadde god erfaring med kursene fra før, og spurte om han ville være med. Det var starten på et nytt og bedre liv. Kim Tommy hadde allerede innsett at vekten var blitt et stort problem, og han tok utfordringen med livsstilsendring på strak arm. Astrid ble så imponert over Kim Tommys evne til å endre livsstil at hun besluttet at barnehagen skulle dekke utgiftene for kursene, fordi det kom barnehagen til gode. Kjøkkensjefen vår har nemlig ikke hatt en eneste fraværsdag det siste året, forteller hun.

Det første Kim Tommy lærte var å begrense alkoholinntaket i helgene. Dernest lærte han seg å telle kaloriene og øke aktivitetsnivået. Han forteller at han alltid har likt å lage mat, og at ved hjelp av Roede-metoden har han lært seg å lage riktig mat. Han forteller også om hvor viktig det er å registrere kostholdet, for å ha kontroll på kaloriinntaket.

“Det handler jo om å gi kroppen det riktige antallet kalorier, uten å måtte sulte.”

Har kontroll på utskeielsene

Kim Tommy har fra dag en brukt Roedes verktøy og registrert hver eneste dag, noe han fortsetter med nå for å holde vekten. Han forteller at han aldri har spist store mengder mat, men feil type mat. Før spiste han verken frokost eller kveldsmat. Det ble som regel middagsmat og noe godt å kose seg med foran TV’en på kveldene, innrømmer Kim Tommy. I dag spiser han fem måltider om dagen, og har full kontroll på hvor mange kalorier han får i seg. I starten av livsstilsendringen var han ganske streng, med ingen utskeielser. I dag har han kontrollerte utskeielser innimellom. Svært imponerende, forteller kursleder Helene.

Før var det et ork bare å bøye seg ned for å knytte skoene, eller rydde ut av oppvaskmaskinen. Han var utslitt etter jobb, og hadde lite energi. I dag stortrives Kim Tommy i hverdagen, og forteller han har blitt en ressurs for dem rundt seg, både familie og venner. Han både sover og puster bedre, og i tillegg til å gå mye, har han også begynt med styrke- og kondisjonstrening. Han forteller at det han setter aller størst pris på er å være sammen med sine små nevøer, og ha overskudd til å gjøre ulike aktiviteter sammen med dem. I dag tar han dem med seg i svømmehallen og badeland. Dette er noe han ikke hadde sett for seg for et halvt år siden. Jeg har aldri vært redd for å si at jeg er dritflau over kroppen min, men jeg har ikke hatt lyst å vise den fram, medgir han. Han forteller at han aldri har blitt mobbet fordi han var for tykk, men at han har fått høre at han burde gjøre noe med kiloene.