I forrige uke kunne vi lese om en ny studie i Dagens Næringsliv som ble presentert på årets EAT-forum i Stockholm. Studien konkluderer med at bare noen kilo ekstra kan være nok til å øke risikoen for sykdom og for tidlig død. Forskerne oppfordrer folk med moderat overvekt til å ta det på alvor.

Folk som møter vektøkning med et trekk på skuldrene gjør det på egen risiko, sier verdensledende forsker, Christopher Murray.

Studien er omfattende og dekker 195 land i tidsrommet mellom 1980 og 2015. Den er basert på data fra den nyeste globale studien av sykdomsbyrde, som er et systematisk og vitenskapelig forsøk på å dokumentere omfanget av skader, sykdom og risikofaktorer i forhold til alder, kjønn og befolkning. Studien viser at det å bare veie noen kilo for mye kan være nok til å øke risikoen for for tidlig død.

Overvekt og fedme brer om seg

30 % av verdens befolkning lider av overvekt eller fedme og syv prosent av verdens dødsfall hvert år er en følge av overvekt eller fedme. Omtrent en tredjedel av disse dødsfallene var folk med BMI under grensen for fedme. Forekomsten av overvekt har doblet seg i 75 land siden 1980. Dette er en utvikling vi må ta innover oss.

Store kostnader

Kostnadene knyttet til overvekt blir verre i nesten alle land. Trenden går raskt i feil retning, uten vendepunkt i sikte. Det er få land som har klart å gjøre fremskritt i å snu overvektsepidemien. Forskerne oppfordrer folk med moderat overvekt til å ta det på alvor. Istedet for halvseriøse nyttårsforsett, bør man istedet ha helårsforsetter for å ta vare på egen kropp og helse.

Snu i tide

Dersom du har moderat overvekt bør du snu på livsstilen din før du utvikler fedme. På Roede-kurs gir vi deg «Gruppepress som funker» når du ønsker å få en bedre livsstil og en sunnere vekt. Søk etter kurs der du bor. Våre kursledere står klare til å hjelpe deg helt i mål.