Å runde av dagen med et lite kveldsmåltid kan være smartere enn du tror. Her får du flere gode grunner for hvorfor det kan være smart å spise kveldsmat og ni enkle, næringsrike og smakfulle tips til hva du kan spise.

Skapsnoking om kveldene

Snoker du etter noe godt i kjøkkenskapet på kvelden for å få dekket søtsuget? Å legge inn et kveldsmåltid kan hjelpe deg fra å gå på en smell og skeie ut. Opplever du å bli veldig sulten på kvelden, kan det være fordi du ikke har spist nok tidligere på dagen. Regelmessige måltider hver tredje-fjerde time gjennom dagen kan derfor være en fin regel. Det kan føre til at du spiser passe store mengder mat gjennom dagen, holder konsentrasjonen og humøret oppe og unngår de store sultsvingningene. Trener du på kvelden kan det være lurt å spise et kveldsmåltid etter aktiviteten, da vil kroppen restituere seg bedre.

Et kveldsmåltid vil også gi deg bedre søvn, forebygge nattspising, gi kroppen bedre restitusjon og gjøre det lettere å spise passe store måltider som kroppen trenger.

Forskning viser at vi alle har en begrenset mengde viljestyrke, og når du er sulten og sliten har du enda mindre viljestyrke til å styre unna suget.  Å legge inn et sunt kveldsmåltid kan derfor være en smart løsning. Da vil kroppen bli mer fornøyd, du sover bedre og starter neste dag med mer overskudd og energi.

Grøt kan være en god start på dagen, men også en god avslutning! Kan også spises kald.

Jo enklere, jo lettere å gjennomføre

Gjør det så enkelt som mulig når du skal planlegge kveldsmåltidet. Vanlig kornblanding eller grove brødskiver/knekkebrød med magert og proteinrikt pålegg, er mer enn godt nok. Du kan også lage grøt hvis eller bruke rester av grøten fra frokosten. Den kan du enten spise kald eller den kan varmes opp i mikrobølgeovnen. Frukt, bær og grønt passer fint til alle måltider, også kveldsmåltidet!

Yoghurt, skyr og cottage cheese, eller en blanding av disse variantene med litt friske  bær og granola, gir deg et veldig godt og proteinrikt kveldsmåltid, som gjør at du vil sove godt.

Les også: Kveldsmåltidet er undervurdert!

9 oppskrifter til enkle og næringsrike kveldsmåltider

Her finner du ni kveldsmåltider til forskjellige anledninger som er enkle, næringsrike og som gjør deg behagelig mett:

Kveldsmat etter trening og aktivitet

Trener du på kvelden kan et kveldsmåltid gjøre at kroppen restituerer seg raskere og du legger deg behagelig mett og sover bedre.

God kveldsmat når du har lyst til å kose deg

Kroppen din trenger en viss mengde kalorier gjennom dagen for å dekke energibehovet ditt. Skal du ned i vekt må du spise mindre enn hva du forbruker. Men det betyr ikke at du ikke kan spise om kvelden. Tvert imot kan det å innta et kveldsmåltid gjøre at du når ditt mål om en sunnere livsstil

Kveldsmat sammen med barna

Spiser familien kveldsmat på forskjellige tider på grunn av aktiviteter og leggetid? Da kan det være hyggelig å spise kveldsmat sammen en gang innimellom. Det kan også være fint med et felles kveldsmåltid hvis ettermiddagen har vært hektisk. Å samle gjengen til kveldsmat kan være en god anledning til å høre hvordan dagen har vært.