I en travel hverdag er det fristende å ta raske løsninger når det kommer til måltider. Hvem har vel ikke kjent på stresset med å rekke middag før det bærer av sted til aktiviteter, møter, treninger eller andre begivenheter som foregår på ettermiddagen? Eller skapet som roper når kvelden kommer? Det er enkelt å falle for fristelsen å snoke i skapet – og ta en kjeks og en sjokoladebit helt på autopilot.

Visste du at vi tar over 200 matvarevalg hver dag, og mange av disse valgene er ubevisste? Så hva du har i kjøleskapet, blir jo med andre ord nokså viktig. Her får du noen tips for hva du bør ha i kjøleskapet/skapet, for å gjøre det enklere å ta smarte og næringsrike valg.

Et sunt kjøleskap handler også om et bærekraftig kosthold

Å gjøre bevisste og sunne matvarevalg er et viktig bidrag for en sunnere livsstil, men også for leve mer bærekraftig.  Å spise mer grønnsaker, korn og fisk og mindre rødt kjøtt er klimavennlig. I tillegg er det lurt å ikke handle inn mer enn man trenger. Kjøper du inn den maten du trenger, og lager mat i passe porsjoner, vil du også bidra til å redusere det store matsvinnet. Å spise passelige porsjoner i seg selv er bærekraftig, og sannsynligheten er stor for at du også kaster mindre mat.

Ulike musliblandinger i glasskrukker

RESTER? Lag deg noen ferdige lunsjretter du har tilgjengelig i kjøleskapet!

Tilgjengelig snacks og kos

Litt kos må vi unne oss,  spørsmålet er hva og hvor mye? I Roede mener vi at litt av den usunne kosen hører med i en sunn livsstil, og at du kan spise litt av alt, bare ikke alltid! Hva du velger å ha tilgjengelig i matskapet ditt til av og til og til enhver tid vil da være avgjørende. Det er ikke så lett å fyse på noe som ikke er tilgjengelig. Ved å bytte ut “usunne” matvarer i skapet med smartere valg, vil du bruke tilgjengeligheten av disse, til noe som kan være til fordel for deg og de rundt deg.

10 matvarer som er smart å ha på kjøkkenet

1. Havregryn

Havregryn kan alltids være en kriseløsning om du mangler ingredienser til de ulike måltidene. Lag den som grøt eller server kald med melk. Det bidrar med viktige næringsstoffer som fiber, proteiner, vitaminer og mineraler. Havregryn kan også brukes sammen med egg til å lage grove vafler eller som ingrediens i brød eller rundstykker.

2. Egg

Egg er mettende og proppfull av vitaminer og mineraler kroppen trenger. Egg inneholder alle næringsstoffer unntatt C-vitamin. Egg kan brukes som det er, eller på en enkel måte lages til eggerøre, omelett eller bare som et speilegg til brødet. Har du egg i skapet, kan du lage en rett uavnegig om det er frokost, lunsj eller middag.

3. Grønnsaker

Grønnsaker er et must på handlelisten. Dette kan redde deg om du er litt fysen på noe eller bare åpner kjøleskapet for å putte noe i munnen. Grønnsaker er perfekt snacks, og ved å dele grønnsakene i biter gjør du det enda mer tilgjengelig både for deg og andre. Har du grønnsaker tilgjengelig er det dessuten enklere å oppnå anbefalt inntak gjennom dagen. Lag en dipp til og det blir enda enklere å få i seg!

Les også: Grønnsaker og dipp er perfekt som en venterett.

4. Belgfrukter

Belgfrukter som linser, bønner og erter er supermat som metter godt og er en råvare vi med fordel kan spise mer av. Belgfruktene har lang holdbarhet, og kan erstatte kjøtt i mange retter, smaker godt og er bra for oss!

5. Toma